Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

FN-rapportör kritiserar avhysningen av EU-migranter

Flera tunga människorättsorganisationer kritiserar Malmö stads avhysning av EU-migranter i Sofielund.
Däribland FN:s särskilda rapportör i minoritetsfrågor, Rita Izsak.

Malmö stads sätt att hantera de boende i lägret vid Industrigatan kritiseras nu från flera välrenommerade människorättsorganisationer. Civil Rights Defenders anser att miljöförvaltningens beslut innebär en kränkning av de boendes mänskliga rättigheter och kräver att Malmö stad gör en grundlig bedömning innan beslutet verkställs.
Organisationen hänvisar till beslut i Europadomstolen om att romer inte få utsättas för tvångsavhysningar om de inte samtidigt erbjuds alternativ till boende.
Läs mer: Sista dygnet i lägret: ”Var ska vi bo nästa natt? Jag vet inte”
Thomas Hammarberg, som fram till 2012 var Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och nu är ordförande i Kommissionen mot antiziganism, säger till tidningen att han inte kan alla detaljer om situationen i Malmö, men att han är kritisk mot att kommuner inte erbjuder alternativa boplatser.
– Den erfarenhet jag har är att de romer som kommer inte vill vara till belastning. När de slår sig ner på olämpliga platser är det en nödlösning också för dem. Nyckelfrågan är: Kan vårt samhälle erbjuda en plats för dem, där de kan bo lagligt?
– Jag menar att det borde vara möjligt att hitta någon plats där man får ställa en husvagn eller slå upp ett tält. Det är väldigt mycket en fråga om att erbjuda alternativ. Här har vi misslyckats.
Hur mycket handlar det om signalpolitik?
– Väldigt mycket. Jag tror att det finns en rädsla hos politikerna för att skicka signaler till Rumänien och Bulgarien om att Sverige är ett hyggligt land, att det är okej att komma hit. Man vill inte visa allt för stor generositet och välvilja.
Bild: Patrick Persson
FN:s särskilda rapportör i minoritetsfrågor, Rita Izsak, skriver i ett brev till utrikesminister Margot Wallström, att hon är mycket orolig över vilka konsekvenser avhysningen kan få. Hon menar bland annat att den ”kan förstärka det utanförskap och den marginaliserade ställning som romer har och få allvarliga konsekvenser för deras grundläggande mänskliga rättigheter”.
Även hon skriver: ”Jag är särskilt orolig över bristen på alternativa boenden”.
Läs mer: Se bilder från Sorgenfrilägret
UD skickade brevet vidare till Malmö Stads säkerhetschef Per-Erik Ebbeståhl.
– Jag ställer mig frågande till att en organisation inom FN formulerar ett brev på det sättet när de uppenbarligen inte har all information. De borde ha kontaktat oss först för att fylla sina kunskapsluckor, säger han.
Malmö stads högsta politiker, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), duckar för frågor om lägret. Symptomatiskt, anser juristen Karin Åberg som är aktiv i nätverket Centrum för social rättvisa.
– Man lägger över ansvaret på andra hela tiden.
Tidningen har förgäves sökt Rita Izsak och Katrin Stjernfeldt Jammeh för en kommentar.
Läs alla artiklar om: EU-migranter
Gå till toppen