Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beslut om att stoppa avhysning kan komma i eftermiddag

Beslutet att riva EU-migranternas läger har överklagats ännu en gång. 
Mark- och miljödomstolen räknar med att lämna besked under eftermiddagen. 
- Säger domstolen ja till inhibition så pausas miljöförvaltningens insats, säger Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen. 

När miljönämnden i Malmö stad beslöt att lägret på Indstrigatan ska utrymmas, la man till att beslutet gällde omedelbart.
Frivilligorganisationen Centrum för sociala rättigheter överklagade Malmö stads beslut till länsstyrelsen som avslog överklagandet. I fredags överklagades det beslutet till mark- och miljödomstolen i Växjö. 
På måndagsmorgonen hade mark- och miljödomstolen inte sett till överklagandet, men det kan bero på att domstolen jobbade halvdag i fredags.
Under förmiddagen meddelade dock domstolen att överklagandet nu har kommit in. 
- Jag fick överklagandet på mitt bord för några minuter sedan. Ett inhibitionsbeslut måste vi ta omedelbart. Men vi måste läsa igenom handlingarna först. Sent i eftermiddag kan vi ta ett beslut, säger Bengt Johansson, rådman vid mark- och miljödomstolen i Växjö.
Säger domstolen ja till en inhibition så "pausas" miljöförvaltningens beslut om rivning, enligt Jenatte Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen. 
- Det är det enda som kan påverka vår verkställighet av beslutet, säger hon.
Vad betyder "pausas"?
- Att det stoppas tillfälligt. Just nu tittar de på frågan om inhibition. Sedan ska mark- och miljödomstolen pröva själva sakfrågan också. Det beslutet får vi invänta, säger Jeanette Silow.
"Lägret har funnits på platsen sedan våren 2014 utan att någon olycka inträffat. Att därför låta en eventuell brandrisk utgöra skäl för kränkning av flertalet mänskliga rättigheter är orimligt", skriver Centrum för sociala rättigheter i sin överklagan. 
 
Gå till toppen