Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fem knäoperationer ställdes in

Barbro Östling har ett nyopererat knä. Men det dröjde nästan ett halvår innan det blev av.
– Jag kallades till fem operationer. En gång satte de kanyl i mig. På eftermiddagen skickades jag hem.

Barbro Östling, 85, är en luttrad patient. Få skåningar har hennes erfarenhet av Skånes vårdköer.
Sent i våras fick hon besked om att hennes onda högerknä skulle opereras. Men smärtan från det dåliga knäet blev mer långvarig än vad Barbro Östling hade tänkt sig.
– Vi har inte åldersdiskriminering i det här landet. Men så känns det med de upplevelser jag fått i sjukvården. Det har känts som att "den där gamla tanten är väl inget att bry sig om". Så har jag tänkt när jag legat på sjukhuset och väntat och väntat, säger hon.
Det började i våras med en kallelse till Ortopeden i Lund för knäoperation. Barbro Östling skulle få en ny knäskål eftersom den gamla tagit slut.
Bara någon dag innan operation ställdes ingreppet in. Utan motivering.
Samma sak hände sedan hon fått en andra kallelse till operation. Och när hon för tredje gången kallades till Lund kom kontrabeskedet bara två dagar i förväg.
Barbro Östling fick ett samtal från Lund där en sköterska förklarade att operationen fick vänta till efter semestrarna.
– Det var bara att vänta, trots att plattorna i knät skavde för varje steg jag tog, säger Barbro Östling.
Den 9 september var det dags. Barbro Östling tog tidigt på morgonen taxi till Lund med maken Erik som ledsagare. Hon fick inte äta frukost och skulle hålla sig fastande hela dagen.
Maken Erik tog taxi tillbaka till Malmö medan Barbro Östling väntade i Lund. Och väntade. Och väntade. På eftermiddagen tog hennes väntan plötsligt slut.
"Barbro, det blir ingen operation idag. Du får åka hem", fick hon veta.
Hon var trött och hungrig. Men någon förklaring till att knäingreppet ställdes in gavs inte.
Två veckor senare var det dags igen. Barbro och Erik Östling åkte taxi in till Ortopeden i Lund klockan sex på morgonen.
Barbro Östling fick omgående en kanyl i armvecket. Där låg hon nu och funderade. Hon hann tänka rätt många tankar – och bli ganska hungrig – innan det blev sen eftermiddag och fick ett nytt besked:
"Barbro, vi kan inte ta dig idag. Nu får du resa hem", sade en sköterska.
– Det är så kränkande för en människa att behandlas så här. Inte heller nu fick jag någon motivering, säger Barbro Östling.
När nästa kallelse kom var Barbro Östling skeptisk. Skulle det bli operation? En tredje gång tog hon och maken taxi till Lund. Nu blev det faktiskt en operation.
Sedan hon tagit igen sig på en vårdavdelning i några dagar återvände Barbro till hemmet i Malmö.
Än idag känner hon sig hemskt illa behandlad. Efter operationen har hon inte fått veta hur medicineringen ska trappas ner. Och ingen har kunnat förklara varför hon tappar hår.
– Jag har ringt dem. Jag är sådan att jag protesterar. Jag går inte med på vad som helst, säger hon.
– Jag har också vänt mig till Patientnämnden. Jag hoppas de tar sig an mitt ärende. Vi kan ju inte ha en sjukvård som inte bryr sig om patienten. Det är inte människovärdigt att bli behandlad som jag blivit.
Regionrådet Anders Åkesson (MP) ser fallet som oacceptabelt:
– En patient ska inte bli kallad så många gånger. Vi måste ge bättre konsultation – och jobba mer med processer i vården.
Gå till toppen