Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"Malmö borde vakna och se verkligheten"

Trötta, rädda och uppgivna. Under måndagen var stämningen spänd i EU-migrantlägret på Industrigatan.

Vid tvåtiden på måndagseftermiddagen har ett hundratal frivilliga förberett sig för en anti-våldsdemonstration om polisen kommer.
De står armkrok med de boende vid entrén till lägret och dansar till musiken.
– Jaha, där dansar de och har trevligt. Men de måste ju ut. Hur länge har de bott där egentligen? undrar en förbipasserande kvinna som just har handlat i närheten.
Inne i lägret är det en spänd väntan. Några volontärer går runt och delar ut kex. Anneli Lundgren, diakon, står i gul väst märkt Svenska kyrkan. Hon planerar att stanna under måndagen och tisdagen.
– Vi är här som observatörer. Folk är förtvivlade. Även om vi har svårt att förstå varandra på grund av språket så känns det viktigt att vara här.
Catalin Mihai är en av de frivilliga på plats. Han har hjälpt EU-migranterna dagligen det senaste året – med praktiska saker, men främst som tolk.
– Jag känner mig hoppfull att det kommer ett positivt beslut. Det är år 2015, inte 1800-tal. Vi borde vakna till. Malmö kommun borde vakna till och se verkligheten för de här människorna.
Catalin Mihai är kritisk till att skattepengar läggs på en avhysning istället för att lösa boendesituationen för EU-migranterna.
– Det blir ännu värre om de hamnar på gatan.
Drygt hundra EU-migranter är kvar i lägret. En av dem som är kvar är 22-åriga Isabel. Hon visar det provisoriska skjul där hon bott det senaste året. Hon hade inrett sina få kvadratmeter med tavlor och blommor och ursäktar att det inte är så fint längre. Nu har hon lagt ner allt i väskor. Utom hoppet om att få stanna.
– Jag har ingenstans att ta vägen annars.
En bra dag kan hon få uppåt 150 kronor när hon tigger på gatan. Pengar som hon hoppas ska ge hennes barn, 5 och 8 år gamla, ett bättre liv. De är kvar i byn Târgu Jiu i Rumänien.
– Jag är här för mina barns skull. Jag skulle vara den lyckligaste kvinnan i världen om mina barn får det bättre än jag haft det.
Senare på kvällen samlas människor kring eldar på området. Frivilliga går iväg för att handla varm mat till de boende. 33-åriga Garoafa sitter i en soffa och stirrar in i lågorna. Hon har bott i lägret tillsammans med sin man i ett år och säger att hon känner sig trött och rädd.
– Helst vill jag bo kvar här. Detta är mitt hem, säger hon.
Ditt hem ligger på privat mark. Hur tänker du kring det?
– Jag vet det, men vad har jag för val?
Under natten till måndagen övernattade sexton EU-migranter på Malmö stads evakueringsboende på Lantmannagatan. Boendet har 50 sovplatser, som EU-migranterna kan få en biljett till genom att besöka Folkets hus på Sofielund. Vid tretiden på måndagseftermiddagen hade 41 biljetter delats ut.
Boendet kommer att ha öppet under sammanlagt fem nätter. Därefter hoppas Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på Sociala resursförvaltningen, att Pingstkyrkans vinterhärbärge ska öppna den 1 december.
– De har ansökt om 40 platser, så jag hoppas verkligen att de får bygglov till detta, säger Annelie Larsson.
Gå till toppen