Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu agerar svensk och rumänsk regering

Medan vräkningsbeslutet för EU-migrantlägret på Sorgenfri fortsätter valsa runt i juridiska instanser rustar polisen för en jätteinsats – som följs av både svensk och rumänsk regering.

Under måndagen anlände en rad polispatruller norrifrån och checkade in på Scandic hotell på Segevång.
– Det är inget jag kommenterar, säger Skånepolisens kommunikatör Richard Glantz.
Personal har kallats in från flera polisområden i region Syd. Enligt det planeringsmaterial som källor berättat om för Sydsvenskan är Malmö bäst bemannat under tisdagen, särskilt med så kallade Deltapoliser. Det är poliskonstaplar med utbildning i särskild polistaktik, det vill säga att de ska ha vana vid insatser mot stora folkmassor. Dessutom är flera utredningsgrupper inkallade, liksom specialutbildade dialogpoliser.
Den planerade insatsen kan vara den mest omfattande i sitt slag i Sverige.
– Den tillhör väl de större handräckningsbegärande vi har fått, säger Richard Glantz.
EU-migrantlägret på Industrigatan är troligen det största i Sverige. Där bor cirka 150-200 EU-migranter, majoriteten är romer från Rumänien. De fick till klockan 16 i söndags på sig att lämna lägret, och ta sina tillhörigheter med sig.
Situationen har fått Rumäniens ambassad i Stockholm att agera.
– Konsuln skrev till oss i fredags och förhörde sig om planerna, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
– Vi välkomnar verkligen att man visar intresse och erbjuder sig att hjälpa till med konsulärt stöd.
På måndagen beslutade Mihai Blaj, rumänsk konsul, att resa till Malmö under tisdagen för att bland annat träffa socialförvaltningen och miljöförvaltningen.
Parallellt med kommunens kontakt med ambassaden har svenska regeringen under söndagen varit i kontakt med rumänska myndigheter.
– Jag har haft ett långt samtal med [minister] Åsa Regnér där vi diskuterat vad som behöver göras. Det är viktigt att de som åker hem till Rumänien får vettiga villkor att komma tillbaka till, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Enligt henne säger Rumänien nu att de kan se till att de som återvänder kommer i kontakt med socialtjänster i sina hemorter.
– Det är något nytt att Rumänien diskuterar direkta kontakter för enskilda individer.
Malmö stad erbjuder dem som vräks från lägret ett evakueringsboende under fem dagar samt betald hemresa till Rumänien.
– Är du nödställd och kommer från en annan kommun kan du få hjälp att ta dig tillbaka till din hemkommun. Så är det i det här fallet också, fast det rör sig om ett annat land. Det är Rumänien som är ansvarigt för deras medborgares välbefinnande.
I kvarteret Brännaren, där EU-migrantlägret är placerat, planeras 2 500 nya bostäder.
– Det är ett viktigt område för Malmö. Det finns ett stort värde i att få nya bostäder och samhällsfunktioner där, har stadsbyggnadsnämndens ordförande Karolina Skog (MP) tidigare sagt till Sydsvenskan.
Gå till toppen