Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Rosenberg kan räddas av undantag

Markus Rosenbergs utvisning kan enligt svenskt regelverk innebära att han blir avstängd från Champions League-spel.
Men fallet är unikt och disciplinnämnden kan välja att göra ett undantag.

– Efter en grov utvisning finns det en risk att bli avstängd mer än en match och då gäller det all fotboll, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger.
För en grov utvisning väntar alltid en matchs avstängning och då normalt sett i samma tävling, men utifrån domarens rapport och spelarens svar, kan ytterligare straff utdömas.
– Det är inte så vanligt att en grov utvisning (rött kort direkt) stannar vid en match, säger Khennet Tallinger.
Om straffet blir hårdare, blir det tidsbestämt och gäller normalt sett all fotboll, men enbart tävlingsmatcher.
– Hur lång tid som sätts, bedöms utifrån hur matchschemat ser ut, säger Khennet Tallinger.
Men undantag kan göras förklarar Malmöbon Göran Nilsson, som också sitter i disciplinnämnden hos Svenska Fotbollförbundet och är ordförande i Skåne Bolls tävlingskommitté.
– I det här fallet skulle det bli prejudicerande. För jag kan inte erinra mig att vi varit i den här situationen tidigare med internationellt klubblagsspel som infaller under en nationell avstängning. Vi har däremot gjort undantag vid landslagsspel vid några tillfällen, trots att grundprincipen är att avstängning gäller all fotboll.
I grunden utgår nämnden alltså ifrån hur många matcher man anser att straffet ska omfatta.
Den automatiska avstängningen faller ifrån då allsvenskan är avslutad och den inte förs vidare till nästa säsong. Men någon form av avstängning blir det garanterat ändå.
– Då tittar man på nästa möjliga match i annan tävling, säger Khennet Tallinger.
Handläggningstiden gör att det omöjligt kan drabba MFF:s möte med Sjachtar Donetsk på tisdag. Det blir då sannolikt i Malmö FF:s fall mot Götene i Svenska Cupen på söndag.
Skulle nämnden anse att ytterligare påföljd är befogad och inte väljer att undanta internationellt spel, innebär det att Markus Rosenberg - åtminstone teoretiskt - blir avstängd mot – PSG i Champions League.
– Men MFF kan överklaga till Riksidrottsnämnden och begära att straffet inte verkställs förrän ärendet är behandlat säger Khennet Tallinger.
Men det mesta talar för att disciplinnämnden inte vill låta det som hände i allsvenskan gå ut över Champions League.
– Enligt regelverket kan det tidsbestämda straffet delas upp. Det kan bli så att det gäller den 8 november för MFF:s cupmatch mot Götene och att man sedan lägger in en ny period i februari om MFF går vidare till gruppspelet i cupen, påpekar Göran Nilsson.
Gå till toppen