Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverige har mest högerextremt våld

Sverige är det land som haft flest högerextrema mordhändelser per invånare i hela Västeuropa under de senaste 25 åren. Detta enligt en ny studie av två norska forskare.

Högerextremister tros ligga bakom den allvarliga misshandeln på Möllan på kvinnodagen förra året.Bild: Patrick Persson (Arkiv)
De norska forskarna tror att de höga siffrorna för Sverige beror på kombinationen av en rekordhög invandring, en tabubelagd invandringsdebatt och Nordens starkaste högerextrema rörelse.
Morden i Trollhättan var den sextonde högerextrema mordhändelsen i Sverige sedan 1990, skriver de i tidningen Aftenposten. I hela Västeuropa har det enligt den pågående studien skett minst 116 högerextrema mordhändelser som sammanlagt blir nästan 300 mord. 16 av mordhändelserna har enligt forskarna skett i Sverige, vilket gör att det är flest per invånare i hela Västeuropa.
Forskningen är i sitt slutskede, vilket gör att resultaten ännu är preliminära.
— Vi har registrerat att de som diskuterar integrationsproblem och utanförskap stigmatiseras i den svenska debatten. Det kan bidra till att invandringsmotstånd radikaliseras, säger Jacob Aasland-Ravndal som skrivit debattartikeln tillsammans med Johannes Due Enstad.
Forskarna som jobbar vid Forsvarets forskningsinstitutt i Norge, skriver att en inkluderande invandringsdebatt blir allt viktigare för att hantera de spänningar som uppstår i kölvattnet av den pågående asylinvandringen som spränger alla tidigare gränser.
I deras analys räknar de mordhändelser, inte enskilda mord, vilket bland annat innebär att Anders Behring Breiviks massaker 2011 räknas som en händelse.
Gå till toppen