Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maskerade huliganer stormade MFF-uppladdning

Ett 50-tal maskerade huliganer stormade MFF-supportrarnas uppladdning i Lviv. Sydsvenskan var på plats mitt i kaoset.

Det var vid 16.30 svensk tid som attacken skedde.
MFF-supportrarna laddade vid puben Dublin, belägen på ett trångt gårdstorg i centrala Lviv. Genom en port stormade ett 50-tal maskerade huliganer fram. De kastade stolar, glas och delade ut flera slag på sin väg genom torget.
Bild: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Sydsvenskans utsända var på plats när MFF-supportrarna flydde in i öppna dörrar för att ta skydd.
Alla hann inte undan och flera personer fick motta slag. Ingen ska dock ha blivit allvarligt skadad.
– Det är för jävligt. Vi har suttit här i två timmar och det har smugit runt folk här hela tiden, pratat i telefon. Som vi varit bevakade, säger supportern Fredrik Persson.
Flera MFF:are vi pratar med har upplevt sig förföljda under dagen i Lviv. Det ska enligt dem ha varit samma personer som stod för attacken på måndagskvällen då en MFF-supporter fick föras till sjukhus med huvudskador.
Det är oklart vilka huliganerna är. Men flera MFF:are vittnar om att de sympatiserar med stadens lag Karpaty Lviv. Ultrasforum på nätet bekräftar de uppgifterna.
Bild: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Den gemensamma känslan bland MFF-anhängarna på plats vid puben Dublin var ilska och frustration mot den svaga polisnärvaron.
– Polisen visste att detta skulle ske men de bara sket i det. Det har inte varit en polis här på hela dagen, men plötsligt efter attacken kommer jättemånga. Vi litar inte på dem, säger Fredrik Persson.
Per Kindgren, en av dem som var med när MFF-supportrar attackerades på måndagskvällen, känner sig uppgiven.
– Jag har tappat all lust för detta. jag vill bara hem till min son, säger Kindgren.
– Vi visste att det skulle hända, vi har försökt förklara det för den ukrainska polisen. Det finns ingen här bland oss som är intresserad av att slåss.
Bild: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Att Ukraina har huliganproblem är känt sedan länge. MFF har därför jobbat med säkerhetsfrågor inför mötet med Sjachtar Donetsk.
MFF:s SLO Pierre Nordberg, på plats när attacken inträffade, var otroligt nedstämd efteråt.
– Jag känner en stor besvikelse och har egentligen inte så mycket att säga, sa han och påpekade att Malmö FF gjort vad de kunnat för att skapa en dialog med ukrainsk polis genom svensk supporterpolis.
– Men för det krävs inbjudan från polisen här och den har aldrig kommit trots flera försök. Frågan har ställts men det har inte kommit något svar.
Under måndagen lyfte också Uefa-delegaten på plats säkerhetsfrågan när han träffade Pierre Nordberg och representanter från klubbarna, men inte heller efter det har Pierre Nordberg sett några reaktioner eller förändringar.
Polisen bestämde först att inga MFF:are fick lämna torget. Vid 18.30 svensk tid åkte fyra bussar med MFF-supportrar upp till matcharenan.
***
Även igår blev MFF-fans utsatta för en attack. Ett 30-tal maskerade män överföll ett mindre gäng när de skulle ta ut pengar.
Supporter attackerad i Lviv
Läs också Nu vill han inte ha MFF-tröjan i Lviv
Gå till toppen