Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu rivs Sorgenfrilägret

Alla har nu avhysts från lägret på Sorgenfri. Vid åttatiden på tisdagsmorgonen gick Malmö stad in med personal, bärgare och grävskopor och påbörjade rivningen.

Det var strax efter klockan fyra på tisdagsmorgonen som polisen påbörjade insatsen mot EU-migrantlägret på Sorgenfri.
På marken utanför grindarna till lägret sitter aktivisterna tätt intill varandra. På andra sidan grinden inne i lägret brinner en eld och det hörs slagord på både svenska och rumänska.
Samtidigt börjar polisen att spärra av korsningen Industrigatan/Nobelvägen och ber samtliga att lämna området. En efter en lyfter eller leder polisen bort aktivisterna som blockerar grindarna.– Det här är skamligt, ropar en kvinna som bärs av fyra poliser och lämnas vid kravallstaketet.– Skäms, skäms, skäms, skanderar klungan samtidigt.
Läs också BILDEXTRA: Så såg det ut i dag
I lägret befinner sig ett 80-tal personer varav runt 20 är där för att visa sitt stöd för de boende. Vid polisavspärrningen på Nobelvägen är stämningen upprörd men inte hotfull.
De som har tvingats lämna sina hem är förtvivlade och flera gråter. En del har med sig plastpåsar med sina värdesaker. Andra kommer ut tomhänta.– Alla mår dåligt, säger Isaora. Hon sitter på trottoaren utanför Eons kontor på Nobelvägen tillsammans med flera kvinnor och män som också bodde i lägret.– Allt är borta, säger hon. De har inte brytt sig om oss så varför ska de bry sig om våra saker. Men de boende är tydliga: Kampen är inte över. Så fort det blir ljust ska de protestera utanför stadshuset.– Vi kommer att gå dit tillsammans, säger Catalan Mihai, en av de privatpersoner som engagerat sig i EU-migranternas situation.
Polisens presstalesman Robert Loeffel berättar att en man greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Mannen bet en polis i samband med att han skulle avlägsnas från lägret. I övrigt uppges insatsen ha gått lugnt till.– Demonstranterna har inte använt aktivt våld utan det har varit en passiv protest, precis som förväntat, säger Robert Loeffel.
När alla aktivister är bortplockade från lägret motas även EU-migranterna ut genom grindarna. Kommunen påbörjar rivningen hjälp av grävmaskiner och kranbilar så snart det står klart att lägret är tömt. Ett 30-tal migranter sitter kvar insvepta i filtar precis utanför grindarna i protest mot rivningen. Starka strålkastare monteras upp. Husvagnar och bilar bogseras bort. Kommunens personal sorterar bland bildäck och lösa inventarier innan grävskoporna börjar riva skjulen.
Tidsfristen för de boende gick ut i söndags. De tillhörigheter som finns kvar hamnar på tippen, berättar Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen.– Det är en väldigt svår situation för dem som är kvar. Men vi är en tillsynsmyndighet och det här lägret innebär en stor risk för de boende och stora olägenheter för de omkringboende. Jag tror inte att vi blir klara idag utan vi räknar med att tömningen tar flera dagar.
Arbetet väntas pågå till torsdag. Polisen kommer att vara kvar för att bistå Malmö stad i arbetet så länge det behövs.
Klockan 09.30 ger EU-migranterna upp och lämnar området. Protesterna fortsätter utanför Stadshuset. Grindarna till tomten Brännaren 19 stängs. En av de sista att lämna är 33-åriga Armina. Hennes lila täckjacka spänner över magen.
– Femte månaden, säger hon och pekar på magen.
– Det är katastrof. Nu har jag ingenstans att bo, säger hon.
Läs också Protester efter rivningen av lägret
Gå till toppen