Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Opinion: Folk ropade "Avgå, Carina". Men hånade Carina Nilsson (S) gjorde ett bra jobb.

Samtidigt som polisen på tisdagsmorgonen utrymde lägret vid Industrigatan i Malmö pågick en närmast bisarr diskussion om aktionen i radions P1-morgon.
Carina Nilsson utanför Stadshuset i Malmö. Bland press, poliser, aktivister och avhysta romer.Bild: Lars Brundin
Sällan har väl Malmös socialkommunalråd Carina Nilsson (S) – utan att vara okänslig – varit så tydlig, så rak och så informativ. För att sedan bli hånad i samma radioprogram.
Efter intervjun med Nilsson intog komikerna Özz Nûjen och Måns Möller P1-morgons studio. De skulle tala om sin nya show, men passade på att kalla Malmöpolitikern ”urtypen för en svensk byråkrat” som ”hänvisar till sina paragrafer”. Måns Möller hävdade att Nilsson ”inte förstått” och Özz Nûjen påstod att hon "frångår sin ideologiska övertygelse” som socialdemokrat – för om ”alla behandlas lika blir det ju orättvist”. Möller avrundade med att ”det är en skam”.
Ibland är komiker inte roliga, bara politiskt dumdryga.
Skulle kommunalrådet i radion ha varit känslokallt och oförstående?
Inte alls, Nilsson fastslog det hon kunde och borde slå fast:
* Malmö stad erbjuder de tiggande romerna sovplats i några dygn. De kan få frukost, toa- och tvättmöjligheter och rådgivning. Plus pengar till en biljett hem.
* En boendelösning på sikt måste sökas på annat sätt och tiggarnas långsiktiga lösning finns i hemlandet.
* Malmö stad måste följa kommunallagen och socialtjänstlagen. EU-medborgare på tillfälligt besök har, enligt lagen, rätt till akut nödhjälp men inte mer.
* Frivilliga kan hjälpa romerna hur mycket de vill, men kommunen har en skyldighet att behandla alla lika och någon "tak-över-huvudet-garanti" har ingen i Sverige.
* Om svenskar reser till ett annat EU-land kan vi inte ställa krav på att det landet ska ordna boende till oss.
I åtskilliga medier ges nu intrycket att samhället uppträder orättfärdigt snabbt och kallt mot romerna. Problemet är snarare det motsatta. Det tog alldeles för lång tid innan det illegala lägret i Sorgenfri tömdes.
Som statsminister Stefan Löfven (S) sade igår, ”man får inte bosätta sig var som helst i Sverige”.
Det blev inte bättre av att P1-morgons Johar Bendjelloul, vanligtvis en omdömesgill programledare, i sändning sade att "lagen är ju en sak, men …” och tycktes mena att Malmö nu borde gottgöra romerna för århundraden av diskriminering.
Nej, inget men. Lagen ska gälla, lika för alla.
Alternativet till att politiker och tjänstemän följer lagen är att de låter godtycket råda – och då befinner sig alla i rättssamhällets utkanter. I ett sådant samhälle lurar kaos och korruption om hörnet.
Det går inte att förneka att de aktuella romerna, de flesta från Rumänien och Bulgarien, lever ett utsatt liv. Misären är utbredd. Men tiggarna får det knappast bättre av att invaggas i en tro att välfärdsprincipen "allt till alla genast” råder i Sverige. De unga aktivister som bistod romerna i protesterna utanför Stadshuset i Malmö har ett och annat att fundera över.
Också kommunalrådet Nilsson fick en tuff tisdag. Hon möttes av att demonstranter skanderade "Stå till svars", "Avgå, Carina" och "Ropen skalla, bostad åt alla".
Carina Nilsson kan i alla fall trösta sig med att hon gjorde sitt bästa i en svår situation. Hon gjorde det dessutom bra.
Gå till toppen