Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På torsdag töms parkeringen

På torsdag ska EU-migranterna bort från Flextrus parkeringsplats på Åkerlund & Rausings väg. Hjälp tiggare i Lund hoppas ha husvagnar så det räcker på Källby camping tills dess.

En container blockerar infarten till företaget Flextrus stora parkeringsplats.Bild: Ingemar D Kristiansen
Under tisdagen satte Flextrus upp containrar och staket runt sin andra parkeringsplats. Den mindre ockuperade parkeringsplatsen har fyllts av fler bilar och husvagnar. Företaget fruktar att EU-migranter från Malmö ska flytta in på den större parkeringen.
Litar ni inte på att polisen kan hålla parkeringen fri?
– De kan ju inte vara här hela tiden, säger Leif-Roger Fechner, platschef vid Lund business park, som arrenderar parkeringsplatserna av Lunds kommun.
Oron har fått företaget att agera snabbt.
– Vi blockerar den andra parkeringsplatsen och de anställda får parkera inne på industriområdet så länge, säger Leif-Roger Fechner.
Den ockuperade mindre parkeringsplatsen är nu helt full.
– De kom två nya husvagnar under söndagskvällen, säger Leif-Roger Fechner.
På torsdag ska parkeringsplatsen tömmas, enligt socialnämndens ordförande Sven-Bertil Persson (V). Det ska ske oavsett om det finns tillräckligt med husvagnar på Källby camping eller inte.
– Plan A är att parkeringsplatsen ska vara tom efter den 5 november och att de som eventuellt ännu inte har fått plats på Källby, på grund av att det fortfarande saknas husvagnar, istället provisoriskt bereds plats någon annanstans så länge. Min förhoppning är att detta ska kunna ske smidigt och i samförstånd, säger Sven-Bertil Persson (V).
Frivilligorganisationen Hjälp tiggare i Lund spelar en nyckelroll och ska ansvara för bemanningen på Källby camping.
– Under tisdagskvällen träffas vi i styrelsen för att ta ett beslut och det lutar mot ett ja, säger Joakim Månsson Bengtsson, föreningens initiativtagare.
I så fall skrivs kontraktet med socialförvaltningen under bara en dag innan parkeringsplatsen ska tömmas. Hjälp tiggare i Lund har ännu endast en husvagn men har fått löften om flera husvagnar samt bidrag till att köpa flera.
– Privatpersoner har ring mig sedan i torsdags och vill skänka pengar till husvagn eller skänka husvagn eller hyra ut billigt. Vissa vill bli volontärer också men vi behöver bli fler, säger Joakim Månsson Bengtsson.
På härbärget är det upp till 30 frivilliga som hjälper till och föreningen räknar med att det behövs ytterligare 10-20 volontärer för Källby camping.
– Jag tror vi har de flesta husvagnarna till på torsdag.
De som bor på parkeringsplatsen är nu registrerade av Hjälp tiggare i Lund.
– Vi skrivit ner vilka som ska flytta till Källby camping, det är runt 45 personer. Det är ingen som sagt att de hellre åker hem eller kommer att opponera sig. De är tacksamma att de äntligen får husvagn med värme.
Joakim Månsson Bengtsson har också hört obekräftad information om att EU-migranter från Sorgenfri flyttat in. De kommer inte att få plats på campingen.
– Tillsammans med socialförvaltningen ska vi ut till parkeringsplatsen under kvällen. Då kommer vi att informera dem om att de kan ställa sig i kö till härbärget.
Gå till toppen