Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Växtsäsongen förlängs mest i Skåne

Det växer så det knakar i Skåne. I söder är förändringarna i växtperioden större än i mellersta och norra delarna av landet.

Med stigande temperaturer antas vegetationsperioden att öka med upp till tio veckor i Skåne fram till år 2100. Det betyder att växtsäsongen kan starta i början av februari och pågå till början av december. Men en förlängd säsong innebär inte att växterna kommer bli dubbelt så stora, konstaterar Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.
Läs mer: Klimatförändringar ger mer jobb i Botan
– Hur milt det än blir så behövs ju en viss mängd sol för att växterna ska växa. Dagarna blir inte längre bara för att temperaturen är högre.
Däremot kommer förutsättningarna för odlarna att förändras. Det kan innebära två skördar i stället för en om anpassade växtsorter tas fram. En annan konsekvens av en längre vegetationsperiod kan bli ett ökat behov av gödsling och bekämpningsmedel. Även oönskade arter, så som skadeinsekter och mögel, kommer nämligen att trivas när värmen stiger.
– Men det finns förstås också arter som kommer att missgynnas av den här förändringen, fortsätter Sverker Hellström.
Minskad tjäle gör exempelvis träd känsligare för vinterstormar.
Redan i dag är vegetationsperioden cirka 20 dagar längre än på 80-talet och enligt SMHI:s beräkningar så kan växtperioden i Skåne bli upp till 100 dagar längre i slutet av seklet. I landets norra delar blir förändringen mindre i dagar räknat. Det beror på att södra Sverige har ett varmare grundläge, förklarar klimatforskaren Gustav Strandberg på SMHI.
– Det är inte så att temperaturen ökar mer här än i Norrland men även när vintern är som varmast i norrland så når man inte upp till fem plusgrader. Jag skulle tro att i framtiden kommer Skåne ha en vegetationsperiod på 300 dagar.
De senaste 20 åren har vegetationsperioden i Skåne varit cirka 200 dagar lång. Enligt SMHI kan perioden bli 300 dagar i slutet av seklet.
Med vegetationsperiod menas den period under året då det är tillräckligt varmt och fuktigt för att växterna ska växa, vilket motsvarar en dygnsmedeltemperatur på minst +5 grader.
Vegetationsperioden förväntas att förlängas lika mycket på våren som på hösten.
Förra året inföll den meterologiska vintern i Lund den 25 december och varade till och med en 15 februari.
Gå till toppen