Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Chefen om husvagnarna: ”Vi kan inte göra undantag”

Tio husvagnar och åtta bilar beslagtogs under tisdagen.

Bild: Patrick Persson
Åtta bilar och fyra husvagnar forslades bort från migrantlägret vid Industrigatan. Fordonen kan inte lösas ut eftersom de lämnades kvar efter tidsfristen och ska skrotas. Däremot får ägarna kostnadsfritt hämta kvarlämnade saker.
– Vi agerade utifrån Miljöbalken. Via skyltar, tolkar och flyers har vi informerat om att allt som lämnas kvar kommer att kastas inom kort, säger Rima Daoud på miljöförvaltningen.
Helt andra regler gäller för de EU-migranter som fick sina husvagnar beslagtagna på Kopparsbergsgatan. De hade parkerat där för att säkra sina tillhörigheter inför vräkningen.
De beslagen stod gatukontoret för, via Parkering Malmö. Husvagnarna bogserades iväg till en hemlig uppställningsplats i hamnen. Där blir de stående tills ägarna betalar bärgningskostnaden på 2 045 kronor. Efter tre månader skrotas de.
Enligt gatukontorets Eva Svenning, som ansvarar för parkeringsfrågor i Malmö stad, måste även den som endast vill hämta kvarlämnade värdesaker i husvagnarna betala. Några undantag görs inte bara för att det råkar handla om hemlösa EU-migranter.
– Nej, vi kan inte göra undantag. Vi har kommunallagen som säger likabehandling. Nästa gång är det en arbetslös med ekonomiska problem. Ska vi göra undantag då? Nej, det är inte hållbart, säger hon.
Enligt Eva Svenning var det en ren tillfällighet att bortforslingen av husvagnarna sammanföll med evakueringen av lägret vid Industrigatan.
– Ja, det var en ren slump. Vi var där för att allmänheten ringt om en massa felparkerade husvagnar. Då körde vi dit och kontrollerade, säger hon.
Pi Belsander försökte få Parkering Malmö att vänta med bärgningarna på Kopparbergsgatan. Hon lyckades inte.
– Ägarna är väldigt ledsna. En säger att han hade pass och ägarpapper i husvagnen som han inte kan komma åt nu. De undrar så klart hur de ska göra. Gatukontoret måste ju kunna lämna ut människors egendom.
Var sov de inatt?
– De sov utanför Stadshuset.

Olika lagstöd, olika regler

Miljöförvaltningen forslade bort fordon från migrantlägret med stöd av miljöbalken.
Gatukontoret forslade bort husvagnar med stöd av lagen (och förordningen) om flyttning av fordon, och mer precist 5 §: Flyttning med stöd av parkeringsbestämmelser.
Gå till toppen