Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-migranter erbjuds inget nytt boende

På fredag stängs kommunens evakueringsboende. Då står EU-migranterna utan tak över huvudet. 

EU-migranternas läger på Industrigatan är tömt. Så ska det förbli, slår Sveriges statsminister fast.
– Man får inte bosätta sig var som helst i Sverige. Det får inte de som bor i Sverige, det får inte du eller jag göra, då måste lagen gälla lika för alla, sa Stefan Löfven när polisinsatsen drog igång på tisdagsmorgonen.
Läs också Lugnt framför Stadshuset - men kampviljan finns kvar
Läs också Så såg det ut utanför Stadshuset i Malmö natt
Just nu protesterar EU-migranter och aktivister utanför stadshuset. De vill att kommunen skakar fram ett långsiktigt boende.
Nej, säger Malmö stad. Det saknas både pengar och politiska beslut för att kunna fixa det.
Den enda långsiktiga lösningen är att det byggs upp en välfärd i Rumänien, menar kommunalrådet Carina Nilsson (S).
EU-migranter övernattade utanför Stadshuset i Malmö natten till onsdagen.Bild: Peter Frennesson
Vad erbjuder Malmö stad då?
Bussbiljetter till EU-migranternas hemländer. I tisdags reste 19 personer med buss till Rumänien. På fredag avgår ytterligare en buss.
Sedan i söndags finns det ett evakueringsboende med 50 platser som har öppet från klockan 20.00 till 07.00. Hittills har ett tjugotal personer sovit där varje natt.
Men på fredag morgon stänger boendet.
– Då får vi sova på gatan, säger Miclescu Sidonia och Paun Georgiana, två kvinnor från Rumänien.
Något annat boende tänker Malmö stad inte ordna.
– Nej. Men om någon blir akut sjuk kan vi ordna tillfällig övernattning. Blir det mer än fem minusgrader kan vi också öppna upp extra evakueringslokaler. Men det blir i så fall bara högst tillfälligt, säger sociala resursförvaltningens chef Annelie Larsson.
– Jag vet att det finns en oro hos den här gruppen när vi nu stänger på fredag.
Annelie Larsson, chef på sociala resursförvaltningen.Bild: Emil Langvad
Malmö stad är även med och finansierar stödcentret Crossroads vid Nobeltorget. Där får EU-migranter frukost, dusch- och tvättmöjligheter sju dagar i veckan. Crossroads har öppet på förmiddagar och drivs av Skånes stadsmission.
Mellan den 1 december och 28 februari planerar Malmö stad och Pingstkyrkan också att öppna ett vinterhärbärge med 50 sovplatser.
– Pingstkyrkan väntar på bygglovet och vi håller tummarna, säger Annelie Larsson.
Läs också Rakel Cukri: En desperat men värdig protest mot avhysningen

Uppehållsrätt

EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader. Därefter har de uppehållsrätt om de har anställning, är egen företagare eller aktivt arbetssökande.
Enligt kommunen uppfyller EU-migranterna inte dessa kriterier och får därför inte stanna i Sverige längre än tre månader. Att lämna Sverige några dagar för att sedan återvända räcker för att tre nya månader med fri rörlighet ska kunna påbörjas.
Enligt EU:s regelverk har personer med uppehållsrätt samma rättigheter till socialbidrag som en svensk medborgare. Men eftersom EU-migranterna i Malmö inte har uppehållsrätt har de bara rätt till akut bistånd.
Gå till toppen