Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Heidi Avellan

Heidi Avellan: Ingen mänsklig rätt att bo i Malmö

När vi på ledarplats (4/11) tycker att lagen ska följas och att det är rätt att tömma Sorgenfrilägret letar vissa – som Petter Larsson i Aftonbladet – fram en ledare från 2010, då boplatser revs och tiotusentals romer utvisades från Frankrike:
”Den våg av förföljelser mot romer som sveper fram över Europa slår mot själva hjärtat i det europeiska samarbetet – idén om alla människors lika rättigheter, om rättssäkerhet och fri rörlighet inom EU:s gränser.”
Går det ihop med att vilja ha bort lägret i Malmö nu? I debatten betraktas frågan som retorisk – och tidningen som svikare.
Men går det ihop?
Tveklöst. Det går att hysa medkänsla, att stå upp för romerna och samtidigt slå fast att det inte bryter mot vare sig mänskliga rättigheter eller fri rörlighet att tömma det ovärdiga och olagliga lägret.
Aktivister hävdar att staden inte bara ska erbjuda tillfällig sovplats och biljett hem, utan också alternativt boende. Ingen laglig plikt, men moralisk. Tanken är att dessa romer ska särbehandlas positivt, för att gottgöra århundraden av diskriminering av andra romer – en udda tankefigur i ett land där det offentliga annars alltid förhåller sig till individen.
Romernas rättigheter är inte automatiskt Malmös skyldigheter.
Gå till toppen