Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugnt framför Stadshuset - men kampviljan finns kvar

Det är lugnt och tyst på August Palms plats framför Stadshuset. Några EU-migranter ligger kvar på sina madrasser medan andra sitter och huttrar vid sidan av.

Ett femtiotal EU-migranter och några aktivister är kvar på platsen framför huvudingången till Stadshuset. Bland madrasser, sovsäckar och täcken står kassar och lådor med kläder som Malmöbor skänkt till dem som protesterar för en ny boplats.
–  Vi önskar att Carina [läs socialkommunalrådet Carina Nilsson] kommer ut och säger att det finns en bit mark till oss där att vi kan bo tillsammans, säger 22-åriga Maria Boncules.
Hon sitter på en madrass tillsammans med svägerskan Anna Boncules. Hemma i Târgu Jiu Rumänien har de ett respektive två barn.
–  Vi kan inte åka hem, då har vi inga pengar till våra barn. Då dör vi alla, säger Maria Boncules.
Polisen har varit på plats hela natten. Avdelningschefen Anders Wedehed som tog över efter nattskiftet säger att det har varit lugnt hela tiden.
–  Vår uppgift är att se till att det är lugnt här. Protesten är att betrakta som en allmän sammankonst och vi har inga andra order, säger han.
Johanna Nilsson som är aktiv i Nätverkets för romers rättigheter har tillbringat natten bland EU-migranterna.
– Visst har det varit kallt, men folk har stoppat om mig hela natten, säger hon.
Två bord med mat och dryck står uppställda. Det finns mackor, en couscousrätt, kaffe, te, frukt och kakor.
–  En del har kommit från Kontrapunkts kök, annat har förbipasserande Malmöbor kommit med, säger Johanna Nilsson.
Gravida Armina berättar att hon inte har duschat på fem dagar, men att en kvinna i närheten har erbjudit henne att komma hem till henne och göra det.
–  Det är jättekallt. Jag tror att jag vill hem till Rumänien, men det är svårt för mig och min man att åka genom Danmark. Och vi har inte pengar till att flyga.
Malmö kommun erbjuder EU-migranterna bussbiljett hem, en buss har redan gått med ett tjugotal personer.
–  Det finns ju de som har bil och husvagn, men hittills har vi fått nej när vi frågat om kommunen kan hjälpa till med bensinpengar. Det är bara buss som gäller, säger Johanna Nilsson.
Armina är den enda som Sydsvenskan pratar med som pratar om att kanske åka hem. Alla andra säger att det vill vara kvar i Malmö, att åka tillbaka är inget alternativ.
– Det finns en stor kampvilja, och ett stort stöd bland Malmöborna, säger Johanna Nilsson.
Gå till toppen