Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
EU-migranter

Polisen: Gryningsräd gick lugnare än väntat

Polisen tömde EU-migranternas läger på några timmar. 
Att det gick så lugnt till förvånar polisen. 
- Det får man nog säga. Vi hade indikationer på att man skulle kedja fast sig. Men det var mest att folk höll ihop med armkrokar, Ewa-Gun Westford, kommunikationsansvarig hos polisen.

04.00 på tisdagsmorgonen slog polisen till mot EU-migranternas läger på Industrigatan. 09.30 var lägret tömt och Malmö stad kunde gå in och börja riva. 
Så här i efterhand är polisen nöjd med sin insats. 
- Vi tycker att insatsen gick väldigt bra med tanke på hur komplex och svårhanterlig situationen var, säger Ewa-Gun Westford.  
Polisen trodde att folk skulle kedja fast sig för att protestera mot avhysningen.
- Men det var mest att folk höll ihop med armkrokar. Då fick vi bända loss de flesta. Vi är vana vid att hantera sådana här situationer. När vi väl agerar är vi väldigt målmedvetna och det ska vara på ett robust sätt som också är försvarligt. 
- Vi är väl medvetna om att det här är en oerhört utsatt grupp människor. Det var ingen från polisen som trampade över på något sätt, säger Ewa-Gun Westford.
En person greps efter att ha bitit en polis. Fem omhändertogs för störande av allmän ordning. 
- Det har varit en svår insats att planera. Men vi är nöjda. Vi har agerat på det sättet som vi bestämde. Det har varit många turer i ärendet och det har varit svårt att hantera för oss, säger hon.
Gå till toppen