Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rödgrönrosa koalitionen i Lund spricker

Vänsterpartiet lämnar det rödgrönrosa samarbetet i Lund. Men de övriga rödgrönrosa partierna planerar att fortsätta att styra Lund och ser möjligheter till blocköverskridande samarbete.

För ett år sedan formerade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ en koalition för att styra Lund. Men nu väljer Vänsterpartiet att lägga en egen budget.
– Vi delar ju samma bild av vad Lund ska vara och vad Lund behöver, men vi känner att vi vill gå fram med lite större satsningar i budgeten än vad de har valt att göra, säger Hanna Gunnarsson (V).
Och då spricker koalitionen.
– Vi måste ha en gemensam syn på budgeten för att kunna vara en koalition. Det är en grundbult i allt koalitionsbyggande, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
– Ett parti inom en koalition kan inte vara i opposition vad gäller budgeten, säger Ulf Nymark (MP).
– Men vi skiljs inte som ovänner, utan med förutsättningar att samarbeta i viktiga frågor framöver, säger Björn Abelson (S).
Det som V vill genomföra, och som inte S, MP och Fi har med i sitt budgetförslag, är dels en större satsning på jämställda löner på 10 miljoner kronor, dels att kommunens nämnder kompenseras för de ökade arbetsgivaravgifterna för unga, vilket är 26 miljoner kronor. I övrigt är budgetförslagen likadana, förutom att V vill höja skatten med 30 öre, att jämföra med de övriga rödgrönrosas 15 öre.
Men de rödgrönrosa kan räkna med V:s stöd, när partiets eget förslag fallit i omröstningarna.
– När vårt förslag faller så röstar vi alltid på det bästa förslaget. Det bästa förslaget då är S, MP och Fi, säger Hanna Gunnarsson.
Läs också Oppositionen om rödgrönrosa sprickan
De övriga tre rödgrönrosa partierna planerar att fortsätta att styra Lund. Och de har fått signaler från de borgerliga partierna att det nu, när Vänsterpartiet har hakats loss, kan finnas bättre möjligheter för blocköverskridande samarbete.
– Vår koalition kommer att förankra vår politik och finna samförståndslösningar i sakfrågor med oppositionspartierna bestående av alliansen, FNL och Vänsterpartiet, säger Anders Almgren, som däremot fortsatt utesluter samarbete med Sverigedemokraterna.
– Om alliansen säger att de ser möjligheter att samarbeta med oss så hoppas vi att de menar det, säger Pernilla West (Fi).
– Sedan är det upp till bevis att de här intentionerna om ökat samarbete och inviterna som kommer från olika håll också följs upp, säger Emma Berginger (MP).
– Precis, det är svårt för oss att spekulera i vad som kommer att hända, men vi har varit väldigt tydliga hela det här året med att vi har sträckt ut en hand och vi försöker hela tiden att söka stöd för våra förslag, säger Elin Gustafsson (S).
Vänsterpartiets beslut betyder också att partiet kommer att lämna de presidieposter som partiet har, bland dem ordförande i socialnämnden (Sven-Bertil Persson), vice ordförande i barn- och skolnämnd Lund öster (Hanna Gunnarsson), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden (Lars A Ohlsson) och ordförande i arbetsgivarutskottet (Mats Olsson). De ska ersättas av andra politiker från den rödgrönrosa koalitionen, men vilka är ännu inte beslutat.
– Det är så klart en stor förlust. Men för oss är politiken viktigare än posterna, säger Hanna Gunnarsson.
Läs samtliga oppositionspartiers kommentarer till den rödgrönrosa sprickan här.
Gå till toppen