Malmö

Visselblåsare får inte jobba kvar på häktet

Två av de timanställda som berättat om den tuffa situationen på häktet i Malmö får inte jobba kvar efter klagomål på opassande klädsel och brist på lojalitet. Nu ska en jurist på Malmö mot Diskriminering och Justitieombudsmannen utreda saken.

Det var i juni i år som Lisa, som egentligen heter något annat, berättade för kriminalvårdschef Anders Backman att hon utsatts för sexuella trakasserier av flera kollegor under sina två år som timvikarie på häktet. Detta ledde till att fyra personer polisanmäldes.
Under sommaren jobbade inte Lisa på häktet utan var lärarvikarie på Fosieanstalten, där hon trodde att hon skulle få fortsätta under hösten.
– Det sades att de skulle finnas ett fortsatt stort behov av vikarier, eftersom två personer var sjukskrivna och deras andra vikarie skulle gå i pension, säger Lisa.
Men efter att Kvällsposten den 10 juli publicerat en artikel om polisanmälningarna mot Lisas kollegor började hon få signaler om att ett fortsatt arbete kanske inte var aktuellt.
Den 2 september skrev Anders Backman i ett mejl till Lisa att: ” Jag hoppas att du hittar en arbetsplats/sysselsättning som fungerar bättre för dig och önskar dig lycka till”.
– Vi hade inte pratat om att jag skulle sluta och det verkar inte ha funnits en tanke på att omplacera de inblandade så att jag kunde vara kvar, vilket jag ville, säger Lisa.
Anders Backman vill inte kommentera innehållet i mejlet.
Lisa hoppades ändå att hon skulle få fortsätta på Fosieanstalten, men några veckor senare blev hon uppringd av sin närmsta chef Irene Sehlin, rektor för Kriminalvårdens vuxenutbildning.
– Hon berättade att det hade kommit in klagomål från en intagen om att jag hade haft olämpliga och genomskinliga kläder på mig, säger Lisa.
– Det var helt absurt, jag har alltid tänkt på vad jag har på mig när jag går till jobbet för att jag inte ska hamna i någon sådan situation. Jag blev väldigt ledsen av det här samtalet, speciellt med tanke på vad som hade hänt på häktet.
Irene Sehlin har ännu inte kunnat berätta för Lisa vem som lämnat klagomålet eller under vilka omständigheter det lämnades in.
– Det var ju med omtanke om Lisa som jag berättade det här för henne, så att det inte skulle kunna hända igen, säger Irene Sehlin.
– Hon har alltid varit välkommen tillbaka till oss.
– Men jag har inte fått några arbetspass inbokade under hösten, säger Lisa.
Nu har antidiskrimineringsbyrån Malmö mot Diskriminering tagit sig an Lisas fall.
– Den situation som Lisa har beskrivit för oss måste utredas utifrån diskrimineringslagen, säger juristen Johanna Ingemarsson.
I samband med anmälningarna mot Lisas kollegor publicerade Sydsvenskan en artikel där flera anställda berättade om allvarliga missförhållanden på häktet. En av dem var Johan, som egentligen heter något annat.
Publiceringen fick många reaktioner och i en konversation på Facebook skrev en anställd att han inte vill försvara sig ”för en hel omvärld på grund av en artikel med lögner som kreti och pleti tar som sanning och svärtar ner en hel myndighet”.
– Jag förstod att folk hade fattat att jag var med i artikeln. Jag fick kommentarer om det både under sommaren och när jag var tillbaka på jobbet i september, säger Johan.
Många var arga för det som skrivits och på dem som berättat. Samtidigt gav kriminalvårdsinspektör Håkan Tullberg olika arbetsledare och chefer i uppgift att utvärdera häktets timvikarier, däribland Johan. De som fick lågt resultat skulle inte få fortsätta.
– Innan artiklarna om häktet publicerades hade jag pratat med dem på personaladministration, och på dem lät det som om jag skulle ha fullt med jobb under hösten. Jag har jobbat där i drygt två år, och jag trodde att det skulle fortsätta som vanligt, säger Johan.
– En dag sa de att de inte kunde boka mig, jag var tvungen att prata med min chef Håkan Tullberg först.
I ett möte berättade Håkan Tullberg för Johan att han fått så dåliga betyg i sin utvärdering att han inte kunde jobba kvar.
Av en annan chef fick Johan ut sin utvärdering, och visst hade han fått dåligt resultat. Sämst omdöme hade han fått på kategorin lojalitet.
– Men ingen kunde förklara för mig vad jag gjort som var illojalt, säger Johan.
Enkäten som använts vid utvärderingen hade satts ihop av Håkan Tullberg.
– Med lojalitet menade jag att man kanske väljer att vara timanställd på flera ställen samtidigt, då kan det ju vara så att vi känner oss bortprioriterade.
Hade de som genomförde enkäten fått information om vad du menade med lojalitet?
– Nej, var och en fick göra en egen bedömning. Jag menar ordet betyder ju olika saker för alla.
Med tanke på den speciella situationen som uppstått på häktet, var det då rimligt att be kollegor att sätta betyg på varandra?
– Jag skickade ut enkäten innan jag gick på semester, jag visste ju inte hur det skulle bli då. Jag borde kanske ha förkastat alltihop när jag kom tillbaka, men vi rullade på som vanligt. Eller, jag jobbade på som vanligt i alla fall.
Johan har nu anmält häktet i Malmö till Justitieombudsmannen.
Gå till toppen