Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

8 argument för och emot bajstunnel

VA Syd vill bygga en bajstunnel under Malmö: ett sex kilometer långt rör som samlar upp allt avlopp från Malmöborna. Projektet riskerar att kosta över 1,5 miljarder kronor och bli Malmös dyraste bygge någonsin. Här har du de åtta bästa argumenten för och emot en tunnel:

1. FÖR: Tryckledningarna behöver bytas
Avloppsvattnet från nästan hela Malmö rinner till pumpstationerna vid Turbinen, Rosendal och Spillepengen. Därifrån pumpas avloppsvattnet genom 1-2 meter tjocka ledningar som ligger nedgrävda under centrala Malmö. Systemet utgör en flaskhals, det är gammalt och behöver successivt bytas ut. Bara den närmaste tioårsperioden beräknas renoveringen kosta 200 miljoner kronor. Ledningarna är också i vägen vid olika byggprojekt i centrala Malmö. Det är dessutom en stor säkerhetsrisk om de nuvarande ledningarna eller pumpstationerna går sönder.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen