Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Camping blev trygg plats för EU-migranter

Ikväll flyttade en grupp EU-migranter in i nio husvagnar på Källbys camping.

– Även om situationen inte är löst är det som händer mycket positivt. Jag är väldigt glad över de ansträngningar som Lunds kommun har gjort och upplåtit campingplatsen och inte agerat som man gjorde i Malmö, säger Joakim Månsson Bengtsson, talesperson för Hjälp tiggare i Lund.
Bild: Patrick Persson
Innanför ett över två meter högt staket står husvagnarna utspridda på campingplatsens drygt 2 000 kvadratmeter asfalterade yta invid Källbybadet. Där finns också två byggarbetsplatstoaletter med indragen el.
Det här är EU-migranternas hem fram till och med januari, längre än så sträcker sig inte det avtal om boplatsen som undertecknats av kommunen och Hjälp tiggare i Lund.
Bild: Patrick Persson
Ett tjugotal av dem står i mörkret utanför campingplatsen. På frågan om gruppen känner sig trygg med campingen som boplats, svarar Paul Dandos som är rumänsk tolk:
– Ja, de känner sig trygga. Mycket trygga, säger flera av dem. De tror att allt ska gå bra och har lovat att hålla rent och snyggt runt omkring sig på campingen. De är mycket rädda för att inte få behålla den här platsen eftersom det är deras sista alternativ, säger Paul Dandos.
På parkeringen några meter utanför stängslet, står tre husvagnar som ägs av tolv EU-migranter som fram tills i onsdags hade vagnarna uppställda i Ängelholm. Dessa ingår inte i avtalet med kommunen.
– Eftersom de hotades och utsattes för våld vågade de inte vara kvar där utan körde hit till Lund när de fick höra talas om den här platsen, säger Paul Dandos.
Bild: Patrick Persson
På grund av hotbilden mot husvagnslägret på Källby kommer grindarna till området att åtminstone inledningsvis vara låsta under dagtid.
– Vi får diskutera med den berörda gruppen hur vi ska ha det med låsningen framöver. Det kan vara så att de vill att det ska vara låst på dagarna, något som jag kanske kommer att rekommendera tills vidare så att obehöriga inte tar sig in, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Bild: Patrick Persson
Trots allt var oron på torsdagskvällen ändå stor bland EU-migranterna om att det inte skulle gå att ordna fram husvagnar för de fyrtio som blivit anvisade att bo på campingen. För varje husvagn som Hjälp tiggare i Lund lyckas köpa eller få gratis, får fyra tiggare tak över huvudet.
– Om vi inte lyckas få fram tillräckligt många husvagnar måste en del i gruppen kanske sova i sina bilar. Men det kanske också blir så att vi hittar någon omtänksam själ som kan erbjuda dem att sova inomhus på en soffa. Men ännu har ingen hört av sig om något sådant, säger Joakim Månsson Bengtsson.
Gå till toppen