Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU-migranterna lämnade parkeringen i konvoj till Källby camping

De cirka 40 personerna som bodde på parkeringsplatsen var förberedda på morgonen vid klockan åtta. Några bilar stod redan redo för avfärd ute på gatan.

Joakim Månsson Bengtsson från Hjälp tiggare i Lund var på plats på Flextrus parkering för att informera och det fanns en hel del oro bland EU-migranterna.
– Tänk om polisen väntar vid campingen, säger en man.
Han är orolig att bötfällas men ser ingen annan utväg än att köra ändå. När bärgningsbilarna rullar fram så finns det inte längre någon tvekan om att parkeringen ska tömmas.
– Åk nu, uppmanar Joakim Månsson Bengtsson och folk sätter sig i rörelse. En del går och andra åker bil.
Några män puttar ut en bil från parkeringsplatsen, men de bilar som inte kan rullas lämnas kvar.
Läs också På torsdagsmorgonen töms den ockuperade parkeringen
Några minuter efter åtta är bara ett par kvar på parkeringen med sina bilar. Mannen går runt och sopar löv. Kvinnan står med knäppta händer framför socialförvaltningens personal och ber om mer tid.
– Vi ska flytta bilen men jag har inga pengar, säger mannen via tolken.
– Som vi sa i torsdags så kommer alla bilar som är kvar att flyttas. Ingen av oss som är här nu kan ändra på det beslutet, säger socialförvaltningens personal.
– Kan vi få lite tid, säger kvinnan.
– Nej, nej, säger mannen när bogseringskroken fästs i bilen.
Paret får lite tid, men polis kallas till platsen. Mannen sopar vidare runt bilen. Vid kvart i nio får paret ytterligare tid på sig och uppmanas att tömma sina två bilar om det finns något de vill behålla. Kvinnan börjar ta ut täcken och kuddar.
Läs också SD överklagar Källby-camping
– Ni har blivit informerade. Den här bilen är skrot och kommer att köras till skroten, säger polismannen.
När paret burit ut alla sina tillhörigheter i en mängd påsar så börjar det regna.
Kommunens städpersonal anländer med grävskopa och container för att städa upp alla kvarlämnande sopor. Bekanta till paret anländer också och hjälper dem att bära iväg sina säckar. Vid klockan nio bärgas den femte och sista bilen. Parkeringsplatsen städas.
Läs också Husvagnar till EU-migranter kan bli av nästa vecka
I natt ska EU-migranterna bo på Källby camping. Hjälp tiggare i Lund har sex husvagnar och hoppas under dagen få fram lika många till.
Gå till toppen