Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lång, våglig färd från Ystad till Haparanda

FRÅGA: Jag undrar över uttrycket: "Från Ystad till Haparanda”. Redan som barn frågade jag mor varför det inte var Trelleborg, som är den sydligaste staden, och Kiruna, som är den nordligaste staden. Men hon kunde inte svara på det.
Kiruna – bara ödemark när geografiskt uttryck myntades.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Paulina
SVAR: Uttrycket från Ystad till Haparanda är känt i skrift från 1820-talet. Men varför fastnade den som myntade det för just Ystad? Att Ystad föredrogs var inte så märkligt: det var då Sveriges sydligaste stad, därtill en förhållandevis framträdande sådan. Att Trelleborg inte kom i fråga beror på att det vid den tiden bara var en bondby.
Ett liknande resonemang kan man föra om Haparanda och Kiruna. Kiruna var ödemark då uttrycket skapades, medan Haparanda åtminstone var gränsort och by som hade anlagts 1809 för att ersätta Torneå, som avträtts till Ryssland.
Det är inte helt ovanligt att man träffar på moderna varianter som från Trelleborg till Haparanda, från Trelleborg till Kiruna och från Ystad till Kiruna – jämte det geografiskt korrekta från Smygehuk till Treriksröset.
Ett slags parallell stöter vi på i Gamla testamentet, där det på flera ställen talas om från Dan till Beer-Sheba. Detta beskrev i stort sett var de tolv stammarna bodde under domartiden (1200–1000 före vår tideräkning) och betecknade landet i hela dess utsträckning, från Dan i norr till Beer-Sheba i söder.
FRÅGA: Det talas numera titt och ofta om ”dold agenda”. Hur har det här uttrycket uppkommit? Agenda är åtminstone enligt en ordbok ”dagordning, kalender, programblad för gudstjänst”.
D.T.M.
SVAR: Det är hämtat från engelskans liktydiga hidden agenda.Agenda betyder här ’plan, motiv, avsikt, uppsåt’. Dold agenda är belagt i skrift åtminstone från början av 1990-talet och är för närvarande något av ett modeord.
Samma betydelse har dold avsikt. I till exempel August Strindbergs Till Damaskus frågar Den okände: ”Hade du någon dold avsikt med det där namnet?”
FRÅGA: I en författarintervju läste jag ordet ”tvärdö”. Skulle vara intressant med upplysning om det ordet. Är det något nytt?
N E–n
SVAR: Ordet är inte nytt; i skrift är det känt åtminstone sedan 1930-talet, men det är säkert betydligt äldre. Tvärdö betyder på tal om människor ’dö hastigt, oväntat’, men det används ofta också om något som plötsligt slutar fungera: datorn, elektroniken tvärdog idag eller om något som upphör: intresset tvärdog. Samma tvär ’plötsligt; genast, omedelbart’ ingår i det gamla verbet tvärstanna. Det finns också ett substantiv tvärdöd 'snabb, plötslig död’ och ett adjektiv tvärdöd ’helt död; som dött knall och fall’.
FRÅGA: Hörde häromdagen någon använda ordet ”våglig”. Är det någon nybildning för ”vågsam” eller helt enkelt fel för ”vågig”?
MIn
SVAR:Våglig betyder ’modig, djärv, orädd; riskfylld’. Det är ett gammalt främst syd- och västsvenskt dialektord, som också används i andra delar av landet. Det motsvarar danska vovelig och norska vogelig.
Också substantivet våglighet träffar man på då och då.
FRÅGA: Vilken är den korrekta franska stavningen: grand eller grande finale? Maskulinum eller femininum?
IF & BB
SVAR: Den äldsta stavningen är grand finale, men man möter också grand final. Det maskulina substantivet finale togs in på 1700-talet från italienskan och betyder ’sista scenen, slutstycke i opera, operett; sista avdelning i musikstycke’. Den bildliga betydelsen ’stor magnifik avslutning, ett evenemangs höjdpunkt’ är belagd i franskan åtminstone sedan mitten av 1800-talet.
Det finns också ett feminint substantiv finale; det betyder dels 'slutstavelse’, dels ’sista deltävling, slutkamp’.
Frågor och kommentarer skickas till Bo Bergman, Ord och uttryck, Sydsvenskan, 205 05 Malmö. E-postadress är bo.bergman@sydsvenskan.se
Gå till toppen