Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”När jag ser mig omkring känner jag en sorg”

Onsdagens polisinsats mot EU-migranterna har överklagats och Centrum för sociala rättigheter ska göra en JO-anmälan.

– Ja, det kommer vi att göra. Vi har begärt ut beslutet, säger Karin Åberg vid Centrum för sociala rättigheter, som även låg bakom överklagandena av avhysningen vid Sorgenfrilägret.
Tonläget utanför Stadshuset var betydligt högre på torsdagsmorgonen än dagen innan. Det hängde banderoller och plakat med ord som "Inga rasister i Stadshuset".
Gina satt med sin man på några madrasser med täcken över sig på August Palms plats.
– Det var Malmöbor som kom med dem när polisen var här och tog våra saker, berättar hon.
Vid lunchtid, när regnet började droppa, kändes det lite som lugnet före stormen. Många av EU-migranterna åt varm ärtsoppa i cykeltunnelns skydd. Deras ägodelar låg staplade längs tunnelväggarna. Aktivister sopade rent på August Palms plats och en av polisens bussar parkerades nära cykelbanan.
– Just nu bedömer vi inte att det är några ordningsproblem. Men det kan komma att ändras, säger Richard Glantz, kommunikatör hos polisen.
När mörkret föll fanns ett sextiotal demonstranter kvar i gångtunneln och vid halvsjutiden på kvällen hade de uniformerade poliserna lämnat platsen.
Läs också Polisens insats överklagas och JO-anmäls
I en brassestol med ryggen vänd mot Stadshuset satt Mariano Moulesco. Vid hans fötter brann en marschall som skänkts av en förbipasserande.
– När jag ser mig omkring känner jag en sorg. Vi kan inte fortsätta att leva som hundar på gatan. Vi hade det bra i lägret, inte alls så ovärdigt som medierna beskrivit det. Där kände jag mig tryggare.
Hans förhoppning är fortfarande att kommunen ska hitta en lösning. Att återvända till Rumänien har han uteslutit för länge sedan.
– Jag har ingenting där. Varken ett hus eller någonstans att bo. Ingenting.
Rösterna höjdes i gångtunnelns mitt. Ett par som ifrågasatte manifestationen stannade för att diskutera med några demonstranter. För ett ögonblick blev stämningen spänd. När paret promenerade vidare ekade en applåd från folkmassan mellan tunnelväggarna. Några poliser syntes inte till.
Finns det beredskap för ett eventuellt rasistdåd?
– Även om vår närvaro inte är helt och hållet synlig så har vi bra koll på området. Tillsynen görs på olika sätt och vi bedömer ständigt situationen. Men de bedömningar vi gör kommenterar vi inte externt, säger Richard Glantz på polisen.
Gå till toppen