Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisens insats överklagas och JO-anmäls

Det var en ny bedömning av ordningslagen som låg till grund för det ingripande polisen gjorde mot EU-migranterna utanför Stadshuset i Malmö på onsdagskvällen. Insatsen ska nu överklagas och anmälas till Justitieombudsmannen av Nätverket för romers rättigheter.

Bild: Patrick Persson
–Ja, det kommer vi att göra. Vi har begärt ut beslutet, säger Karin Åberg vid Centrum för sociala rättigheter som även låg bakom överklagandena av avhysningen av EU-migranterna från Industrigatan.
Hos polisen vill man ännu inte ha någon synpunkt på protesterna.
– Vi är vana vid anmälningar. Man får pröva om vi har rätt, säger Cecilia Lindström Johnsson, jurist vid polisen i region syd.
Polisen förklarade på torsdagen närmare vad som låg till grund för insatsen vid Stadshuset på onsdagskvällen, då man tömde området på bland annat sovsäckar och madrasser som tillhörde demonstrerande romer.
Den gjordes efter en närmare tolkning av polisens jurister om vad som gäller vid belamring av offentlig plats.
Människorna fick vara kvar, men nedskräpningen var inte OK, förklarade polisen som förverkade de saker som inte plockats bort efter polisens uppmaning.
– Man bryter mot ordningslagen eftersom man inte sökt tillstånd. Man kan inte heller belamra platsen på det sättet man gjort med bord, vagnar, madrasser och så vidare, säger Cecilia Lindström Johnsson.
Föremål får enligt polisen inte utgöra hinder för annan verksamhet eller för exempelvis fotgängare. Området runtomkring får inte förorenas.
Personer som var på plats har uppgett att polisen sagt att föremål som upptog en yta på mer än 60x60 centimeter inte var tillåtna utanför Stadshuset.
– Polisen hänvisade till en tidigare dom som de menade låg till grund för praxis, säger Johanna Nilsson på Nätverket till stöd för romers rättigheter.
Detta har väckt reaktioner i bland annat sociala medier. Malmöbon Hanna Höie skriver till exempel på Facebook att hon skickat ett mejl till Malmö stad där hon undrar om hon framöver får picknicka på filtar eller utöva utomhusgympa på liggunderlag i parkerna:
"Efter att ha följt mediabevakningen senaste dygnet har jag nu förstått att det finns en maximal yta på 60x60 cm jag kan ta i anspråk utan att bryta mot ordningslagen. Blir ju förstås mycket oroad när jag läser detta", skriver hon på Facebook.
Enligt polisens jurist handlar den tidigare domen om ett rättsfall om en filt som användes i samband med en försäljning och som var större än 60x60 centimeter.
Fast enligt juristen är det inte enbart denna dom som fick polisen att agera vid Stadshuset.
– Det handlar om den totala ytan och hur man använder en offentlig plats. Man får göra bedömningar i varje enskilt fall, säger Cecilia Lindström Johnsson.
Hon menar att insatsen i onsdags inte innebär att det blir förbjudet att till exempel ha picknick i parker även om ytan man använder är större än 60x60 centimeter.
– Det är naturligt att man ligger på en filt i en park och det är ett tillfälligt anspråkstagande, säger Cecilia Lindström Johnsson.
På torsdagsförmiddagen minskade polisen sin bevakning av området utanför Stadshuset.
Under förmiddagen deltog Malmös polischef Stefan Sintéus i ett möte med representanter för Malmö stad för att stämma av läget.
Gå till toppen