Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Sverige och EU måste verka för en FN-utredning som kan utkräva ansvar."

När Burma går till val på söndag sker det i skuggan av systematisk förföljelse av minoritetsgruppen rohingya. Hundratusentals från folkgruppen utesluts dessutom från att delta i valet, vilket ytterligare förstärker deras marginalisering. Det skriver företrädare för Svenska Burmakommittén.

På söndag hålls parlamentsval i Burma. Detta är historiskt, då den demokratiska oppositionen, med fredspristagaren Aung San Suu Kyi i spetsen, ställer upp i allmänna val för första gången sedan 1990.
Men personer som tillhör folkgruppen rohingya får enligt ett regeringsbeslut varken rösta eller ställa upp i valet, trots att de levt i landet i generationer och hade rösträtt i valet 2010. Situationen är så bisarr att inte ens sittande parlamentariker, som är rohingya, får rösta eller kandidera igen.
Att dessa personer utesluts på söndag innebär att Burmas mest förtryckta folkgrupp helt kommer att sakna politisk representation och därmed riskerar att bli än mer utsatt.
Majoriteten av rohingyafolket, uppemot en miljon personer, har isolerats i västra Burma och nekas rörelsefrihet. 140 000 personer är instängda i särskilda läger utan tillräckligt med mat och sjukvård. Tidigare i år bevittnade världen hur människor försökte fly den här desperata situationen i överfulla båtar. Hundratals drunknade eller hittades i människosmugglares massgravar.
Nu visar Yale Law School i en ny analys att det finns starka bevis för att det långvariga våldet och kränkningarna av rohingyas rättigheter utgör folkmord. Säkerhetsstyrkor, myndigheter och lokalbefolkning har utsatt individer ur folkgruppen för våld som skördat tusentals liv. Hundratals har torterats, våldtagits och godtyckligt arresterats. Därutöver sker diskriminering genom restriktioner mot barnafödande, giftermål, äganderätt och skolgång.
Förföljelsen är avsiktlig och statssanktionerad, vilket noga dokumenterats av internationella organisationer. Dokumentationen inkluderar interna regeringsdokument från Burma, ögonvittnesskildringar och FN:s uppgifter. Slutsatsen är oerhört allvarlig och gör det nödvändigt att omvärlden agerar med kraft.
Hittills har Sverige och EU dessvärre inte visat handlingskraft. Redan 2013 varnade Human Rights Watch för etnisk rensning i västra Burma, i en rapport som beskrev statlig medverkan i våldet mot rohingya. Redan då borde EU ha reagerat. Det är anmärkningsvärt att man istället, under samma vecka, lyfte sanktionerna mot landet.
Nu måste Sverige och EU ta varningssignalerna om folkmord på allvar, genom att verka för en FN-utredning som kan identifiera förövare och utkräva ansvar, och genom att kraftfullt agera för att skydda denna utsatta grupp. Vidare måste Burmas regering tillåta fullt humanitärt tillträde till alla delar av västra Burma.
Det står klart att förutsättningarna för rättvisa val inte finns i Burma. 25 procent av platserna i parlamentet är reserverade åt militären och det är militären som, oavsett valutgång, fortsättningsvis kommer att utse de viktigaste ministrarna. Genom poster som inrikes- och gränsministern kontrollerar de polis, domstol och frågor som rör förföljelsen av rohingya.
Även efter valet kommer makten att ligga hos militären, och situationen för rohingyafolket kan inte förbättras utan omfattande internationella påtryckningar.
Jerker Ekvall
Shantana Shahid
Jerker Ekvall, ordförande Svenska Burmakommittén.
Shantana Shahid, informationsansvarig Svenska Burmakommittén.
Gå till toppen