Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonläget har höjts utanför Stadshuset

I dag hänger det banderoller och plakat med ord som "Inga rasister i Stadshuset" och det pågår upprörda diskussioner mellan EU-migranter.

Gina sitter med sin man på några madrasser med täcken över sig på August Palms plats.
– Det var Malmöbor som kom med dem när polisen varit här och tagit våra saker, berättar hon.
Hon håller en pappmugg med kaffe i handen, huttrar till och tar sig för bröstet.
– Det är många som håller på att bli sjuka nu, säger hon.
Men hon och många andra av demonstranterna tänker stanna kvar.
–  Vi vill ha en plats där vi kan bo tillsammans, det räcker med en bit land.
Gina och hennes man fick nya madrasser och sängkläder av Malmöbor i gårkväll sedan polisen fört bort deras saker.Bild: Lotta Satz
Många har fått nya madrasser, täcken och kläder och en aktivist berättar att många grannar kommer och erbjuder demonstranterna att låna toaletter och duschar.
Gårdagens matbord är borta liksom en hel del av migranternas ägodelar. Det är dessutom inte lika många poliser som under onsdagsmorgonen och det rödgula bandet som spärrade av arkaden framför Stadshuset är borta.
När regnet kom plockade EU-migranterna i hop sina ägodelar och sökte skydd i cykeltunneln.Bild: Lotta Satz
Vänsterpartisterna Hanna Thomé och Anders Skans är på väg in i Stadshuset när regnet börjar droppa och EU-migranterna packar ihop sina saker för att söka skydd i cykeltunneln.
Banderoller och plakat kantar cykelbanan vid Stadshuset.Bild: Lotta Satz
– Faran med att polisen kommer och skingrar dem hela tiden är att de kanske sprids över staden och det är farligt för dem. Det är en trygghet att de kan bo tillsammans. Vi får inte glömma att det finns en aggressiv rasism i staden, säger Hanna Thomé.
Banderoller och plakat kantar cykelbanan vid Stadshuset.Bild: Lotta Satz
Johanna Nilsson, aktiv i Nätverkets för romers rättigheter, säger att protesten framför Stadshuset inte kommer att ta slut.
– Vi kommer att vara kvar, säger hon.
Enligt polisen omhändertogs sex aktivister på onsdagskvällen. De släpptes efter sex timmar.
Senare på torsdagsförmiddagen uppgav polisen att man dragit ned på bevakningen av platsen utanför Stadshuset.
– Det är inte lika många poliser som i går kväll. Vi har en kontinerlig tillsyn över platsen. Men nu bedömer vi att det inte är en ordningsstörning där, säger Richard Glantz, kommunikatör hos polisen i region syd.
På förmiddagen deltar Malmös polischef Stefan Sintéus i ett möte med representanter för Malmö stad om läget vid Stadshuset.
– Vi vill stämma av hur de ser på situationen, säger Richard Glantz.
Gå till toppen