Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domstol upphäver planer på bygge i Borgareparken

Det blir inga hus i Borgareparken och på Fäladsskolans skolgård. Mark- och miljödomstolen upphäver den delen av detaljplanen.

Det har varit många protester mot det planerade husbygget i Borgareparken på Norra Fäladen.Bild: Christoffer Rehn
Planerna på att bebygga delar av Borgareparken och Fäladsskolans (tidigare Svenshögsskolan) skolgård har varit omdiskuterade. Förra året klubbade kommunfullmäktige detaljplanen, men den överklagades genast.
Och eftersom de rödgrönrosa partierna, som är motståndare till planen, nu med hjälp av Förnyalund har majoritet i kommunstyrelsen så svarade Lunds kommun att det var okej att den delen av detaljplanen upphävdes. Det blir nu också mark- och miljödomstolens beslut.
Läs också Kommunstyrelsen: Okej om plan upphävs
Enligt planen skulle Seniorgården ha byggt två hus med ett sjuttiotal bostäder på platsen.
– Jag ser det som ett glädjande beslut från domstolen, framför allt för Svenshögsskolans del och för barnens utemiljö där, men också för miljön i Borgareparken. Det här har visat sig vara oerhört viktigt och har engagerat många på Norr, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.
Oppositionsrådet Christer Wallin (M) är dock inte alls glad.
– Det fanns många plussidor med den här planen som skulle lyfta Norra Fäladen rejält. Det är beklagligt och synd att man har bestämt sig för att den här frågan är så viktig att man måste riva upp ingångna överenskommelser, säger han.
Christer Wallin menar att det nu finns "en överhängande risk" att Seniorgården kommer att kräva ersättning av kommunen.
Läs också Fortsatt strid om husen i Borgareparken
Björn Abelson tror dock inte att det blir så.
– Vi har ett exploateringsavtal som är väldigt tydligt. Det förutsätter att man har en detaljplan som har vunnit laga kraft. I och med det här beslutet så har ju inte de här delarna av detaljplanen vunnit laga kraft, säger han.
Samtidigt vill han bjuda in Seniorgården till samtal, för att hjälpa till att hitta en annan plats för deras planerade hus, helst i närheten.
– Det är inte deras bostadsbyggande som det är fel på. Det är absolut inte fel på tanken att bygga seniorbostäder – det välkomnar vi. Det är valet av plats för de här två husen som nu har upphävts av mark- och miljödomstolen.
Läs också Ja till husbygge i Borgareparken
LKF:s planer på att bygga hyresrätter där vård- och omsorgsförvaltningen haft lokaler berörs inte av beslutet.
Gå till toppen