Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fantasin bygger staden

Vad ska hända när Stenkrossen rivs om ett år? Vart i staden ska kulturen och kreativiteten därifrån ta vägen?
På fredagen anordnades en brainstorming, med föreläsningar och workshops, för att hitta svar.

Ett cykelhjul utan däck ligger på ett bord.
Mellan ekrarna har workshopdeltagarna placerat stora vita flörtkulor och så små figurer, avatarer som symboliserar dem själva.
Alla måste bidra så att hjulet hela tiden befinner sig i balans och inte tippar. En symbol för en stad i miljömässig och kulturell jämvikt.
Detta är en av tre eftermiddagsworkshops på Stenkrossen, där grupperna har som uppgift att skapa varsin tänkt stad från scratch.
Nästa uppgift för grupperna blir att lista allt som skulle förhindra deras drömstad från att bli verklighet. Och därefter hjärnstormas det kring hur man kan rasera hindren.
Ledaren Jasmine Idun — speldesigner, regissör, med mera från Göteborg — går runt i en fantasiinspirerande gethuva och ger råd och instruktioner. Workshopen ska stimulera tanken och resultera i något konkret.
– Vi ska göra ett slags spelbräde över en stad, förklarar hon. Detta är deltagarbaserad design, invånarna bestämmer hur staden ska se. Människor i Sverige brukar annars inte våga ta plats.
Enligt Rosa Rydahl, koordinator på Stenkrossen, har intresserade kommit hit från hela Öresundsområdet till inspirationsdagen. Många deltagare jobbar på Lunds stadsbyggnadskontor och kulturförvaltning.
– Vi vill få fram konkreta förslag på hur kreativitet och delaktighet kan tas ut på Lunds gator och torg när Stenkrossen rivs, säger hon.
Gå till toppen