Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Kärlek och knark på filmfestivalen

I åtta år har filmaren Jessica Nettelbladt följt en Malmökvinna med missbruksproblem. På tisdag får "MonaLisa Story" premiär på dokumentärfilmsfestivalen Cph:dox.
– Filmen handlar om kamp, kärlek och heroin, säger regissören.

Jessica Nettelbladt slog igenom med den kritikerhyllade "Jag är min egen Dolly Parton" 2011, där hon skildrar fem kvinnliga artister – bland andra Nina Persson och Lotta Wenglén. Men redan då höll hon på med filmen om MonaLisa Story.
– Jag satte upp en lapp på sprutbytet i Malmö, och skrev att jag sökte en ung kvinna som missbrukade, och som ville dela med sig av sin historia. Efter några veckor ringde MonaLisa, och sa att hon satt i en väns lägenhet på Rosengård. Så jag åkte dit och vi pratade i timmar. Det fanns en kemi mellan oss.
Det slutade med Jessica Nettelbladt följde henne i åtta år. I filmen får vi följa kampen mot missbruket, och hur MonaLisa Story träffar sitt livs kärlek.
För att ge en så sann bild som möjligt har Jessica Nettelbladt tillbringat mycket tid bland missbrukskretsar. Hon säger att det kostar på.
– Det är jättetungt mellan varven, för jag bryr ju mig om henne. Jag känner kärlek, och önskar att allt ska gå bra. Tidigare har jag filmat en hemlös i Göteborg tre år, och han sa: "för att visa den här världen så måste du vara här, leva här." Det är först då kan du göra ett rättvist porträtt. Så jag går all in.
Varifrån kommer ditt engagemang?
– Det är så många som uttalar sig om utsatta människor, men vi får sällan höra deras egna röster. Jag tycker att politiker och beslutsfattare borde besöka verkligheten. Att vara kvinna och missbrukare är otroligt stigmatiserat, och jag hoppas att man kan tänka en gång extra när man ser dessa människor sitta på parkbänken. De är också människor.
Åtta år är lång tid för en film, men Jessica Nettelbladt säger att hon håller på med två andra filmer som är 15-årsprojekt.
– Jag är långdistansare, jag följer människor under en längre tid. Det är fascinerande att se vad som händer med dem under en längre tid. Jag är lite en forskartyp.
"MonaLisa Story" har premiär på Empire Bio i Köpenhamn, på tisdag kl 17.30. Till våren blir det svensk biopremiär.
CPH:DOX
I går invigdes CPH:DOX i Köpenhamn, Nordens största dokumentärfilmsfestival. Fram till och med den 15 november visas drygt 200 filmer runt om i staden, och det blir seminarier, konserter och utställningar. Flera svenska filmare deltar, bland andra Jessica Nettelbladt, Erik Gandini, Maria Bäck, Lode Kuylenstierna, Michael Cavanagh och Kerstin Übelacker. Bland de internationella gästerna finns Naomi Klein, som ska visa sin miljöfilm "This Changes Everything". Här är några höjdpunkter att se fram emot. Se cphdox.dk för tider.
The Swedish Theory of Love
Erik Gandini gjorde 2009 den hyllade "Videocracy", om tv i Berlusconis Italien. I sin nya film undersöker han sprickorna i den svenska välfärdsmodellen, och hur vi har blivit ett land med rekordmånga ensamstående. Världspremiär på Grand Teatret, tisdag 10/11, kl 19.
Intet bliver som før
Naomi Kleins bästsäljare "This Changes Everything" om klimatkrisen har nu blivit film, som hon regisserat tillsammans med Awi Lewis. Klein närvarar vid ett par visningar, och är även kurator för ett program med dokumentärfilmsklassiker.
The Wolfpack
Sex bröder i New York blev under sin uppväxt instängda, och fick all sin information om världen via vhs-filmer. Nu har de själva börjat filma, och återskapar scener från sina favoritfilmer. "The Wolfpack" blev en stor succé på Sundancefestivalen, och två av bröderna gästar CPH:DOX.
Human
Den franske mästerfotografen Yann Arthus-Bertrand, känd för sina monumentala flygbilder, har gjort en film med fokus på människor snarare än landskap. Arthus-Bertrand gästar festivalen.
Visningar i Lund
Kino i Lund visar fyra av filmerna från CPH:DOX. "Banksy does New York" (ikväll, kl 21), "Walking under water" (7/11, kl 17), "Monty Python: The Meaning of Live" (10/11, kl 19) samt "Sugar coated" (11/11, kl 18.30)
Gå till toppen