Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Påtryckningar mot hotell som hyr ut till Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har hyrt ett helt hotell i Lund för sin kongress. Hotelldirektör: ”Vi jobbar med mångfald utav medarbetare och vi diskriminerar ingen”.

Hotelldirektören Thomas Ivarsson berättar att hela hotellet med 196 rum och konferenslokaler är bokat av partiet mellan 27 och 29 november, då partiet håller sina landsdagar.
Hotell Scandic Star på Gastelyckan i Lund abonneras av Sverigedemokraterna under partiets kongress 27-29 oktober.Bild: Albin Brönmark
– Vi har inte några andra hotellgäster under de dagarna, säger han.
Läs också Ekonomiforskare: Så påverkas Scandics rykte av SD-uthyrningen
Hotellet har på sin Facebook-sida och andra sociala medier fått ta emot synpunkter från personer som är missnöjda med uthyrningen – men även de som stödjer beslutet.
Signaturen ”Monica Larsson” på hotellets Facebook-sida.Bild: Albin Brönmark
Nätverket Lundabor mot rasism planerar en demonstration mot Sverigedemokraterna på Stortorget under lördagen, och uppmanar via en Facebook-sida: ”Tryck på hotellet Scandic i Lund där de ska vara”. Hotellet uppmanar på sin egen sida också de som kommenterat företagets val av kund att hålla en god ton i kommentarer och recensioner av hotellet.
Varför hyr ni ut till Sverigedemokraterna?
– Vi har ju tagit ett sådant beslut efter en diskussion centralt. Vi har en code of conduct [uppförandekod] om att vi inte diskriminerar människor på grund av politisk åsikt och inte heller på grund av sexuell läggning eller oavsett någon annan form utav bakgrund, säger Thomas Ivarsson.
Användaren ”Spomenka Baglava” på hotellets Facebook-sida.Bild: Albin Brönmark
Enligt hotelldirektören finns det inga juridiska skäl till beslutet att säga ja.
– Som bolag förhåller vi oss helt neutrala till politiska partier och vi har under årens lopp troligtvis haft de flesta svenska partier boende hos oss, säger han.
Några av de kritiska kommentarerna ifrågasätter hur uthyrningen rimmar med Scandics samhällsengagemang, som fairtraide-fika och ekonomiskt stöd till Barncancerfonden.
Läs också Motdemonstration mot SD krockar med Thomanders julmarknad
– Genom hur vi varje dag arbetar på vårt hotell och med våra gäster visar vi vilket starkt engagemang vi har i samhället. Vi jobbar med mångfald utav medarbetare och vi diskriminerar ingen, säger Thomas Ivarsson.
Borttagen kommentar från användaren ”Kalle Thompson” på hotellets Facebook-sida.Bild: Albin Brönmark
Susanne Blom är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket. Facket har pratat med företaget, som har gjort en planering för dagarna som också ska rymma en riskbedömning ur arbetsmiljöperspektiv.
– Det är den frågan vi alltid tänker på – vad kan hända med våra medlemmar när de är på arbetsplatsen, säger hon.
Användaren ”Misty Cologne”, som ger hotellet betyget en stjärna i en recension på hotellets Facebook-sida.Bild: Albin Brönmark
Thomas Ivarsson säger att hotellet har löpande kontakt med både den öppna polisen och Säpo, som står för personskydd av folkvalda politiker.
Ombudsmannen tror att det säkert kan finnas medlemmar som tycker det är olustigt att jobba under kongressen, men att detta även kan gälla andra partier eftersom alla människor har sin egen politiska uppfattning.
Finns det några rättsliga möjligheter att slippa jobba för att det är just Sverigedemokraterna?
– Ja, det finns det ju alltid om man känner obehag så man blir sjuk och dålig. Den saken finns ju oavsett av vad som händer, säger Susanne Blom.
Som företrädare för fackföreningen vill hon inte säga vad hon tycker om att hotellet hyr ut till partiet.
– Vi kan inte ha synpunkter på vem Scandic tar in som gäst eller kund på sitt hotell, det är inte vårt uppdrag, säger hon
Gå till toppen