Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skärpt asylpolitik att vänta – men S och MP oense

Allt tyder på att regeringen inom kort skärper flyktingpolitiken ytterligare.
På fredagen skickade finansminister Magdalena Andersson (S) ut en ny signal från regeringen till asylsökande på väg upp genom Europa: Stanna i Tyskland för Sverige är fullt!
Samtidigt kom Magda Rasmusson, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, men motsatt besked: Nej då, här finns fortfarande plats!
Medan Socialdemokraterna nu uppgivet konstaterar att mottagningsplatserna är slut hoppas MP skaka fram fler genom att staten betalar privatpersoner för att hyra ut rum i sina hem.
De motstridiga beskeden visar hur djupt splittrade de två regeringspartierna är i synen på flyktingkrisen. Hittills har konflikten lösts genom att S har kört över MP.
I förra veckan gjorde regeringen upp med alliansen om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpt krav för anhöriginvandring.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) medger öppet att hans utspel på torsdagen om att nyanlända nu inte kan räkna med vare sig tält eller tak syftade till att avskräcka människor från att resa till Sverige.
"Befinner man sig i Tyskland och har tak över huvudet är det kanske säkrare att stanna där än att komma till Sverige", varnade Magdalena Andersson på fredagen.
För bara någon månad sen beskrev både miljöpartister och många socialdemokrater den sortens signalpolitik som främlingsfientlig, ett grumligt fiskande i SD-vatten, en politik som Danmark och Ungern ägnade sig åt – men absolut inte Sverige.
Länge vägrade Stefan Löfven och hans ministrar att tala om "volymer". Men på kort tid har tonläget ändrats dramatiskt.
Regeringen pressas hårt av landets kommuner, som sliter hårt för att få fram boenden till ensamkommande barn, skolplatser och annan social service.
Den senaste veckan har 9 258 personer sökt asyl i Sverige; hur många som rest in i landet vet ingen. Prognosen för 2015 pekar på 190 000 asylsökande. Fortsätter det i den takten kan det bli en halv miljon nästa år.
Hittills har regeringens nya signaler inte fått effekt. Det beror bland annat på att Tyskland – det andra stora flyktingmålet – skickat ut betydligt tydligare röksignaler.
Förbundskansler Angela Merkel stod länge symbol för en generös asylpolitik. Nu har Tyskland liksom en rad andra EU-länder infört gränskontroller. Häromdagen kom besked från Berlin om att många av de afghaner som söker asyl ska skickas tillbaka – vilket fått ännu fler att ta sig till Sverige.
På måndag ska samtliga departement redovisa förslag till Magdalena Andersson var det kan sparas för att Sverige ska få loss pengar till flyktingkrisen.
Men i regeringskansliet funderar man också febrilt på vilka nya avskräckande signaler som kan skickas ut för att hejda flyktingströmmen.
I den rödgröna dragkampen lär S åter köra över MP. Och det är sannolikt bara en tidsfråga innan vi får se mer av skärpt migrationspolitik.
Gå till toppen