Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allt fler afghaner söker asyl

Fler afghaner än syrier söker just nu asyl i Sverige.
De senaste två veckorna har en tredjedel av alla flyktingar – drygt 5 800 personer – varit asylsökande afghaner.

Det ökade antalet afghaner beror inte bara på att läget i Afghanistan blir allt mer hopplös, utan också på att exilafghaner fått svårare att leva i Pakistan och Iran.
Därutöver har en hårdare ton i flyktingpolitiken i Tyskland och Österrike fått Sverige att framstå som det säkraste asyllandet för flyende afghaner.
Sydsvenskan-HD har talat med tre afghanska experter för att få en bild av varför flyktingströmmen från Afghanistan till Sverige är så kraftig just nu.
Osman Faizi-Barak är ordförande i Afghanska kulturföreningen i Malmö och berättar om hur USA:s uttåg ur Afghanistan skapat en grogrund för vanstyre bland de styrande politikerna – och militära framgångar för talibanerna.
– Afghanerna känner en stor frustration för sina barn. Om de inte kan resa själva så betalar de för att deras vuxna barn ska få resa till en bättre framtid, säger Osman Faizi-Barak.
De flesta afghaner som söker sig till Sverige har under lång tid vistats i Iran. Där finns en stor afghansk flyktingkoloni. Många tonåringar är födda där.
Under senare tid har förföljelserna och trakasserierna av afghanska flyktingar i Iran ökat. Samtidigt gör Iran det enklare för afghaner att återvända till hemlandet eller åka vidare mot Europa.
Misbahuddin Azizi är afghansk journalist som nyligen sökt asyl i Malmö:
– Tidigare reste många afghaner till Iran för att jobba och spara pengar under två-tre år. Därefter återvände de hem eller reste vidare till Europa, säger han.
– När läget i Afghanistan nu ständigt förvärras finns bara en väg ut ur Iran: till Europa.
Ahmad Maghsoud är sekreterare i Afghanska församlingen i Malmö:
– Situationen i Iran är ohållbar för afghaner. Jag har sett bilder på en skylt från miljonstaden Isfahan. "Hundar och afghaner är inte välkomna i parken". Och då har afghanerna ändå bott där i kanske trettio år!
Ahman Maghsoud har i Malmö träffat många nyanlända afghaner, men säger att de främst söker sig till andra moskéer.
– De som nu kommer är till 99 procent shiiter. Men vi är en sunnimuslimsk församling, förklarar han.
Enligt Osman Faizi-Barak har Iran politiska motiv för att gå hårt åt just shiamuslimska afghaner. Det är ett sätt att öka det egna inflytandet i Afghanistan.
Men han tror att det också är ett sätt för Iran att stärka de egna trupperna i Syrien – och kanske även vinna inflytande i Europa.
– Det är svårt att veta vad ayatollorna i Iran har för exakta syften, men vi ser ingen ljusning i det storpolitiska spel som pågår, säger Osman Faizi-Barak.
Men varför har så många unga afghaner under lång tid sökt sig just till Sverige?
Enligt Ahmad Maghsoud beror det på att det i Sverige är lättare för barn än för vuxna att få asyl – och lättare än i andra EU-länder.
– Många av de ensamkommande afghanerna är faderlösa. De kommer hit för att så småningom ta hit sin mamma och sina syskon, säger han.
Han ser också att allt fler afghaner med skral kassa söker sig till Europa genom att föräldrarna lånar ihop till barnens biljett.
– Jag talade häromdagen med en man vars kusin fastnat på Balkan. Han berättade att kusinen köpt en resa hit för 8 000 dollar.
– Med flyg hade resan kanske kostat 25 000 dollar. Landvägen är billigare, men den som har otur möter döden, säger Ahmad Maghsoud.

9 258 asylsökande på sju dagar

Under de senaste sju dagarna har 9 258 personer sökt asyl i Sverige.
Av dem har 3 272 varit afghanska, 2 983 syriska samt 1 436 irakiska medborgare.
Bland de 9 258 finns 2 164 ensamkommande barn, varav 1 727 afghanska barn.
Under oktober kom totalt 39 181 asylsökande till Sverige, den högsta månadsnoteringen någonsin.
Till Tyskland sökte sig under samma månad 54 877 asylsökande.
Till Danmark kom 3 500 asylsökande, till Norge 8 800, även det de högsta månadsnoteringarna någonsin.
Gå till toppen