Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Fyra kålossalt smarriga recept

Fyra kålcentrerade recept ur Ingar Nilssons bok ”Kål”.

Oväntad mix: grönkål, apelsin, honungsmelon och banan.
Bild: Emma Larsson

Grönkålssmoothie

2 personer
3 stjälkar grönkål
saft av 2 apelsiner
En fjärdedels honungsmelon
1 banan
Mixa alla ingredienser till en slät smoothie i matberedare eller mixer.
 

Grönkålscrème

1 kg grönkål
1 vitlöksklyfta
100 g vällagrad hårdost
1 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1 dl kallpressad rapsolja
salt och svartpeppar
Skär grönkålsbladen i grova bitar. Koka i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Häll av vattnet och ånga av kålen ordentligt.
Skala vitlöken. Riv osten fint. Mixa kål, vitlök, ost och solroskärnor i en matberedare. Droppa i båda oljorna, lite i taget, tills du får en tjock crème. Tillsätt vatten om den känns alltför kompakt. Smaka av med salt och peppar.
Servera som tilltugg på rostade crostinis.
 

Till vänster grönkålssallad med endiver, valnötter, russin och grapefrukt. Till höger minestronesoppa med svartkål, bacon, grönsaker och färska kryddor.
Bild: Emma Larsson

Grönkålssallad med endiver

4-6 personer
600 g grönkål
1 dl valnötskärnor
1 grapefrukt
2 apelsiner
1 endiv
2 dl gula russin
salt och svartpeppar
Dressing
1 apelsin
3 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut valnötterna i långpanna med bakplåtspapper. Rosta dem mitt i ugnen tills de är gyllenbruna, cirka 10–15 minuter. Låt svalna och hacka grovt.
Pressa apelsinen och vispa samman med övriga ingredienser till dressingen.
Skär bort grova nerver på grönkålen och strimla den tunt. Skala grapefrukt och apelsiner. Skär dem i hinnfria bitar.
Blanda grönkålen med apelsin­ och grapefruktbitarna.
Lägg upp på ett serveringsfat och stick in endivblad runt fatet. Häll över dressingen. Strö över russin och hackade valnötter. Smaka av med salt och peppar.
 

Minestronesoppa med svartkål

10 personer
250 g svartkål
100 g torkade vita bönor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2–3 skivor bacon eller pancetta
3 msk olivolja
4 tomater
1,8 l vatten
Färsk mejram, timjan eller oregano
2 morötter
2 selleristjälkar
små makaroner eller spaghetti i små bitar
riven parmesan
salt och svartpeppar
Blötlägg bönorna över natten. Skala och hacka lök och vitlök. Strimla baconet. Värm oljan i en soppkastrull och fräs lök, vitlök och bacon tills löken är genomskinlig.
Skålla tomaterna. Skala, kärna ur och hacka dem fint. Lägg tomater och bönor i kastrullen, häll på vattnet och färska kryddor. Sjud under lock i 2 timmar. Skala och tärna morötterna. Skiva sellerin tunt. Lägg ner i soppan och koka ytterligare 8–10 minuter.
Strimla kålen och lägg ner i kastrullen tillsammans med pastan. Koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över riven parmesan.
Gå till toppen