Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Sverige var vårt slutliga mål"

Han kom till Malmö i torsdags med två afghanska vänner. Den långa resan hit finansierade han med en gåva och genom att sälja tre får och två kor.
– Mitt mål var Sverige. Här vill jag studera, säger 15-årige Hamidullah Naidari.

Hamidullah Naidari ser påtagligt nöjd ut trots att det kalla novemberregnet strilar ner från en gråmulen himmel. Han väntar utanför Migrationsverkets lokaler vid Jägersro på att komma vidare i Sverige.
Han vill studera i Sverige och förkovra sig, på samma sätt som han var flitig med studierna hemma i Afghanistan.
– Jag vill gå i skola. Jag tycker om att lära mig saker, säger Hamidullah Naidari på klanderfri engelska.
I den pågående flyktingkrisen riskerar afghaner att bli stora förlorare.
I en tid när Syrienkriget fick flera länder i Västeuropa att öppna gränserna för flyktingar har det på många håll blivit en överraskning att afghanerna är en så stor grupp bland de asylsökande.
Flera västeuropeiska länder förbereder sig för att massavvisa asylsökande afghaner till "säkra områden" i deras hemland.
Häromdagen gjorde den afghanska regeringen klart att de tänker ta emot alla de afghaner som under den närmaste tiden flygs hem från Tyskland.
Det är ett av många skäl till att afghaner nu blir allt fler bland de flyktingar som söker asyl i Sverige.
– Tyskland är också ett fredens land. Det är alla länder i Europa. Men Sverige är bättre. Här hoppas jag på en bra framtid, säger Hamidullah Naidiri.
När han kom till Sverige i torsdags var Hamidullah Naidiri en av 551 afghaner som på en och samma dag ratade Tyskland för att söka asyl i Sverige. Hälften av de asylsökande afghanerna var i likhet med Hamidullah ensamkommande barn.
Han kom med vännerna Abdullah och Ali Reza efter en lång resa som via Iran, Turkiet och Balkan fört dem till Sverige.
– Sverige var vårt slutliga mål. Han där blev min vän för tre dagar sedan. Och han här blev min vän för en dag sedan, säger Hamidullah och pekar på sina båda nyvunna vänner.
Hamidullah Haidari berättar om en lång och strapatsrik resa. När han reste genom Iran med sju andra vänner var de noga med att hela tiden hålla sig gömda för polisen.
– Om polisen hade upptäckt oss hade de gått till attack med sina batonger. De hade gripit oss och deporterat oss till Afghanistan, säger han.
– Det var en påfrestande resa genom Iran. Längs vägen såg vi många döda kroppar.
När jag frågar honom hur gammal han är berättar Hamidullah Haidari att han är 15 år och 8 månader. Hans båda nya vänner är 15 och 16.
– Jag fick hjälp av en vän till familjen med pengar för resan. Dessutom sålde jag mina tre får och två kor, säger Hamidullah medan han drar upp kapuschongen för att skydda sig mot det tilltagande regnet.
Han berättar att det är osäkert om hans pappa lever sedan familjens hemby i Wardakprovinsen i centrala Afghanistan angripits av en talibanstyrka.
Det finns ingen som kan tala om för honom om pappan dödades eller om han togs till fånga.
Däremot är Hamidullahs mamma och två yngre bröder kvar någonstans i hembyn där de nu gömmer sig för talibanerna. Hans båda småbröder är för unga för att ge sig ut på en lång flykt.
– Sverige är ett fredligt land. Därför kom jag hit. Här finns inga bomber och granater, inga attackerande talibaner, säger han.
– Här hoppas jag att få hjälp med det jag behöver, med mat och med skola.
Gå till toppen