Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Antalet ensamkommande slår rekord i Malmö

Över 300 ensamkommande barn kom till Malmö natten mellan torsdag och fredag.
Det är den högsta siffran någonsin.
Situationen är akut. I Malmö saknas familjehem och det behövs fler gode män. Men alla får tak över huvudet.

För elva-tolv år sedan kom några hundra ensamma barn till Sverige varje år. Men antalet ökade snabbt. 2006 sökte 816 ensamkommande barn asyl i Sverige.
I år är siffran över 23 500. Och den fortsätter att stiga.
– Det är väldigt höga siffror när det gäller ensamkommande barn, men det varierar lite från vecka till vecka, säger Åsa Lindberg, regionchef för Migrationsverket i Syd.
Förra helgen kom över 200 ensamkommande barn till Malmö och nu i helgen räknar kommunen med ungefär det dubbla. Bara under natten till fredagen kom det över 300 barn till Malmö. Natten till lördagen kom det 150 barn och ungdomar. 
– Över 300 är den högsta siffran vi har haft någonsin. Det är ett ansträngt läge men vi klarar fortfarande av situationen, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen. 
Just nu har Malmö stad 1 400 barn i olika boenden. Var dessa ligger hålls hemligt, men det handlar om bland annat om skolor, förskolor, gympasalar och hotell.
– Vi har cirka 25 boenden och vi har fortfarande lokaler som vi kan öppna. Det finns beredskap för att kunna öppna fler under helgen. Och det finns ett stort intresse för att jobba så personal finns också, säger Annelie Larsson.
Tanken är att de ensamma barnen ska stanna ungefär fem dagar på de tillfälliga boendena. Annelie Larsson säger att det oftast fungerar, men inte under helgerna.
– För oss är det ett problem att andra kommuner inte tar emot anvisade barn på helgerna. Kommer det 300 varje dag så blir det stopp i systemet om vi inte kan anvisa barnen vidare. Dessutom kommer det fler barn hit än vad anvisas till andra kommuner, men vi klarar det, säger Annelie Larsson.
I slutet av september beslutade Migrationsverket att stötta Malmö. Detta genom att året ut stoppa redan registrerade barn från att flyttas till Malmö.
– Det har gjort skillnad men det finns fortfarande barn som får stanna. De som har anknytning till någon i Malmö, till exempel en moster, får stanna, säger Annelie Larsson.
För att barnen som stannar i Malmö ska få rätt hjälp och stöd har kommunen efterlyst både familjehem och gode män. Trots ett stort intresse från Malmöborna räcker de inte till.
– Efter att vi gick ut med efterlysningar har vi fått en markant ökning på folk som hör av sig. Men vi har fortfarande svårt att placera barn, det finns inte tillräckligt många familjehem, säger Jeanette Nilsson sektionschef för familjehemvård för ensamkommande barn.
– Pojkar i åldrarna 12-15 år är vår största grupp och den är också den svåraste gruppen att hitta familjehem till. Jag kan bara spekulera i varför det är så men vi märker att de flesta vill ta emot yngre barn, inte tonåringar, fortsätter hon.
Att bli familjehem tar tid. Det är många steg att gå igenom innan man blir godkänd av kommunen. Det tas registerutdrag hos socialtjänsten, kronofogden och man kollar att personerna inte finns med i polisens belastningsregister. Även samtal och djupintervjuer genomförs.
– Det handlar inte om att man måste vara perfekt men det är viktigt för oss att veta hur vi ska kunna stötta familjerna, säger Jeanette Nilsson.
De ensamma barnen behöver en förmyndare –  en god man –  som bland annat hjälper till med myndighetskontakter, uppehållstillstånd, inskrivning i skolan och ekonomin. Även här är läget ansträngt i Malmö och det behövs fler.
– Vi har runt 80 aktiva gode män just nu och vi har fått intresseanmälningar från ett femtiotal. Det är jättekul att intresset är så stort, säger Johanna Tinghammar Bruck, ansvarig för överförmyndarärenden i Malmö.
Gå till toppen