Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Det ligger i Palestinarörelsens intresse att göra sig av med de rasistiska elementen för att få större trovärdighet."

De propalestinska organisationerna måste ta problemen med antisemitism på allvar och börja med åtgärder redan idag. Det skriver miljöpartisten och Palestinaaktivisten Bassem Nasr.

I flera år har antisemitismen varit en del av den svenska Palestinarörelsen. Det är märkligt att år efter år läsa om antisemitiska utspel från Palestinarörelsen utan att vid ett enda tillfälle höra en palestinsk organisation resa sig och tydligt säga stopp. När vi idag minns kristallnatten är det viktigt att motarbeta nutida antisemitism och där har de propalestinska organisationerna en hel del arbete kvar att göra.
Jag har varit engagerad i Palestinarörelsen under hela mitt vuxna liv. Under dessa år har jag skrivit debattartiklar, hållit tal, deltagit i debatter, anordnat manifestationer och tältat på Möllevången i protest mot Israels politik och förtrycket av palestinier. Jag är kritisk mot Israels ockupation, annektering, illegala frihetsberövanden, tortyr och bosättningspolitik. Det är fullständigt orimligt att en stat kan fortsätta bryta mot konventioner och resolutioner utan repressalier. Palestiniernas rättigheter har i alltför många år kränkts utan verkningsfulla åtgärder från omvärlden. Engagemanget för Palestinas sak delar jag med tusentals svenskar och min bild är att det finns en stark majoritet som delar visionen om fredlig samexistens. Men i Palestinarörelsen finns också antisemitiska krafter som sprider hatpropaganda.
Jag har under mer än ett decennium sett så många antisemitiska utspel på torg, skolor och på nätet att fenomenet inte kan avfärdas som ett fåtal individers verk eller en marginaliserad grupp i periferin. Det handlar ofta om unga arga män som utmålar sig själva som de främsta representanterna för Palestinarörelsen. De förespråkar en hårdför politisk linje som är marinerad i våldsromantik. Inte sällan används källorsom vinklar nyheter, har en dold politisk agenda och som med jämna mellanrum sprider antisemitism i stil med att förintelsen är en lögn. Till saken hör att de flesta i denna grupp är synnerligen dåligt pålästa när det gäller Mellanösternkonflikten och argumentationen är enkelspårig. De antisemitiska uttryck de sprider kan se olika ut, exempel på detta är:
* Karikatyrer som föreställer judar och återgerantisemitiska myter från förra seklet. Ett exempel på detta är bilder på israeliska politiker som äter palestinska barn, ett annat är män med krokiga näsor som styr världen.
* Glädjeyttringar när civila judar dödas eller skadas i terrorattacker. Detta är inget nytt fenomen, men användandet av sociala medier har gjort att videosnuttar där judar attackeras har kunnat ses av många fler. I kommentarerna till filmerna är det många som är positiva till attackerna vilket är ofattbart då det är oskyldiga människor som drabbas.
* Likhetstecken mellan Israel och judendomen. Detta kan ta sig uttryck på olika sätt, till exempel att utkräva judar på avståndstagande från Israels politik eller att frekvent säga ”judar” när det är Israel som åsyftas. Syftet är glasklart; att skuldbelägga judar som grupp, vilket är rasism.
* Bilderna på Adolf Hitler med olika antisemitiska citat, till exempel att han lät några judar behålla livet för att världen ska förstå varför de är hatade, som sprids på nätet är värsta formens antisemitism. Det är inte tal om okunskap eller omedvetenhet, utan hyllningar till en nazistledare som är ansvarig för mördandet av flera miljoner människor.
Att den typen av antisemitiska uttryck ständigt dyker upp visar att de propalestinska föreningarna inte har lyckats hålla rent från extremister. Politiska, kulturella och religiösa föreningar som engagerar sig i frågan har ett ansvar att ha en nolltolerans mot antisemitism i sina forum, aktiviteter och bland sina medlemmar. Det huvudsakliga argumentet för att stoppa antisemitismen är givetvis att den är en form av rasism och därmed är helt oacceptabel. Men det ligger även i Palestinarörelsens intresse att göra sig av med de rasistiska elementen för att få större trovärdighet - propalestinska föreningar kan inte ena stunden kritisera Israel för rasism och i nästa se mellan fingrarna när antisemitism sprids i den egna verksamheten. Det är onekligen så att Palestinarörelsen hittills har brustit i sitt ansvarstagande, men det finns alla möjligheter att skärpa till sig.
Jag uppmanar de propalestinska föreningarna att genomföra konkreta insatser för att eliminera antisemitismen:
* Inför nolltolerans mot antisemitism i era verksamheter.
* Gör ordentliga bakgrundskontroller på inbjudna talare, boka inte in antisemiter.
* Gulla inte med antisemitiska organisationer eller politiker, varken från Sverige eller utlandet.
* Var tydliga med att ni inte står på samma sida som extremisterna, deras kamp är inte samma som er.
* Ta problemen med antisemitism på allvar, börja vidta åtgärder direkt.
Jag hoppas att propalestinska organisationer tar till sig kritiken och tar steg åt rätt håll redan idag. Låt dagen då vi minns kristallnatten och nazisternas brott mot judarna även bli en nystart där vi rensar bort antisemitismen från Palestinarörelsen en gång för alla.
Bassem Nasr (MP)
Bassem Nasr är vice ordförande i arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö. Han har varit aktiv i Palestinagrupperna och Palestinska föreningen i Malmö där han var politisk talesperson under många år.
Gå till toppen