Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Tydligare kan det inte sägas. Ta ansvar, EU.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Moderaterna vill införa tillfälliga gränskontroller. Asylsökande som kommer från ett annat land utan att ha sökt asyl där ska återsändas dit enligt principen om första asylland. De som redan sökt asyl i ett annat EU-land ska även de skickas tillbaka – i enlighet med Dublinförordningen.
Det skulle innebära att den absoluta merparten av dem som nu söker sig till Sverige inte skulle få en asylansökan prövad här.
"Det kommer att pressa fram den omställningsmekanism man kommit överens om i EU", sade partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson vid måndagens presskonferens.
"Om man inte agerar väntar någon form av systemkollaps", varnade moderatledaren Anna Kinberg Batra.
De senaste veckorna har varit fyllda av signalpolitik från svenskt håll, men tydligare än så här kan signalerna knappast bli.
I förra veckan slogs rekord, för första gången någonsin sökte över 10 000 personer asyl Sverige – 10 201 på sju dagar noga räknat.
Hypotetiskt, om nuvarande tillströmning håller i sig, handlar det om en halv miljon asylsökande på ett år. Långt över de 160 000 i år och 135 000 nästa år som är huvudscenariot i Migrationsverkets senaste prognos.
I söndagens Agenda i SVT fick finansminister Magdalena Andersson (S) frågan om Sverige klarar en halv miljon asylsökande om året.
"Det här är inte i första hand en ekonomisk fråga utan nu handlar det om rent praktiska saker som: får människor tak över huvudet, får de mat för dagen", löd hennes inledande svar.
På sitt sätt har Andersson rätt. Det är betydligt enklare att få fram pengar än bostäder, skollokaler och allt annat som behövs för en befolkning som till sin numerär motsvarar en stad av Göteborgs storlek. För att inte tala om lärare, socialarbetare, vårdpersonal.
Men när en massa "praktiska saker" måste ordnas får det ekonomiska konsekvenser. Migrationsverket begär 70 miljarder kronor i ökade anslag för de närmaste två åren. I migrationsöverenskommelsen enades regeringen och de fyra borgerliga partierna om att kommunerna ska få 10 miljarder extra bara i år för att lösa den akuta situationen.
Socialdemokraternas bedömning när det gäller den akuta flyktingsituationen skiljer sig inte på något avgörande sätt från Moderaternas. Gränsen för vad Sverige klarar är nådd är det besked flera ministrar, bland dem migrationsminister Morgan Johansson (S) och Magdalena Andersson, gått ut med de senaste dagarna.
De konkreta förslagen lyser dock i stort sett med sin frånvaro. Regeringen framstår som handlingsförlamad. Sannolikt är det Miljöpartiet som bromsar.
Sverige är det land inom EU som tar emot flest asylsökande sett till befolkningsmängden. Under 2014 var det 8 415 per miljon invånare, nästan tre och en halv gång fler än Tyskland.
För Europa som kontinent och för EU, med drygt 500 miljoner invånare, är flyktingsituationen fullt hanterbar. Men det kräver att bördorna fördelas jämnare.
Om det inte går på frivillig väg måste andra metoder prövas. Sverige kan inte i längden fortsätta att ta dagens oproportionerligt stora ansvar. Sverige kan inte ensamt spela efter regler andra länder struntar i.
Gå till toppen