Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vikingatider bygger ut med gotländsk by

Vikingatider i Löddeköpinge bygger ut kraftigt i höst sedan man köpt Vikingabyn i Tofta på Gotland.
De flesta husen är redan på plats och Lotta Jonson på Vikingatider är nöjd.

Så här såg det ut när husen monterades ner på Gotland.Bild: Vikingatider
– Det här är en fantastisk möjlighet för oss till ett enormt lyft, säger hon.
Det började när Lotta Jonson fick nys om att ägarna till Tofta vikingaby ville sälja verksamheten. Kontakter togs och affären blev av med hjälp av en hemlig sponsor.
Husen harsedan plockats ner stock för stock och transporterats till Löddeköpinge där de ska byggas upp igen.
Det bästa av allt kommer ändå inte förrän till våren.
– Det är en stor Gillesal som är 25 meter lång och 8 meter hög. Den hoppas vi kunna ta hit i mars och sedan bygga upp under våren.
Att det tar tid att få gillesalen på plats beror bland annat på att den ska byggas om och förses med toaletter och annat. För det måste Vikingatider söka bygglov och det tar ett tag att få.
– Dessutom är det väldigt många stockar i en så stor byggnad och vi måste vara säkra på att vi plockar upp och ner den på rätt sätt. Har vi tur så kanske något byggföretag vill hjälpa oss samtidigt som de får bygga på ett annat sätt än de brukar, säger Lotta Jonson.
I dagslägethar nio mindre byggnader plockats ner, fraktats till Löddeköpinge och ska resas under hösten.
– Vi hoppas vara klara till jul men vi får se hur mycket vi orkar. Till sommaren ska i alla fall allt vara klart och då ska vi ha en pampig invigning.
För Vikingatiders verksamhet blir de nya husen ett lyft.
– Vi slipper vara utomhus hela tiden och blir väderoberoende, förklarar Lotta Jonson.
De nya husen ska placeras på tre olika ställen.
– Gillehallen kommer vi att placera vid den plats när motorcyklarna brukar visa upp sig på tisdagsträffarna tillsammans med några av de mindre husen.
– Några ska även placeras vid långhuset Sigrids gård och så ska vi börja bygga på vår andra by på andra sidan dammen i området.
– Vi har sparat flera år på det här, konstaterar Lotta Jonson.
Gå till toppen