Malmö

Kulturreklam och lokala konstverk på elskåpen ska öka tryggheten

Trista, grå och inte sällan nedklottrade. Nu ska elskåpen i Sofielund lyftas till en ny nivå och bli en plats för konst och kulturliv.

– Vi får ofta frågan från konstnärer som vill måla på skåpen, men vi är ju inga experter på konst i gatumiljö och har därför varit restriktiva, säger Torbjörn Larsson på Eon, som välkomnar samarbetet med Malmö stad.
Eon har 8000 elskåp och 1200 mätstationer runt om i Malmö och lägger ungefär 350 000 kronor om året på klottersanering. I ett ettårigt pilotprojekt ska 120 elskåp i Sofielund förses med reklamramar och ytterligare runt 50 upplåtas för konst.
120 av Sofielunds 200 elskåp ska förses med ramar.Bild: Lars Brundin
På tisdagen monterades de första av de stålramarna upp. Reklamramarna är vikta för kulturevenemang. Stockholmsföretaget Kulturaffischering, som sedan tre år erbjuder annonsering på elskåp i Stockholm, kommer att sköta logistiken. Exakta priser för annonseringen i Malmö är inte spikat.
– I Stockholm tar vi mellan 3,70 och 11 kronor per skåp och dygn. Priset varierar beroende på annonsör och kulturföreningar med mindre budget erbjuds rabatt. Det finns ingen anledning att tro att det blir dyrare i Malmö, säger företagets vd Carl Jurell.
”Elskåpen blir en möjlighet för föreningslivet att nå ut”, tror Johanna Brun från byalaget Sofia. Här tillsammans med områdeskoordinator Hjalmar Falck.Bild: Lars Brundin
Hjalmar Falck, som är anställd av Malmö stad för att driva förändringsprocessen i Sofielund, tror att elskåpen kan bidra till minskad nedskräpning.
– Det här är bara en liten del i ett större arbete, men det är viktigt att det syns att vi gör något i området. Nedklottrade elskåp med halvt nedrivna affischer ger ett sjangserat intryck. Är det rent och snyggt är man mindre benägen att klottra och skräpa ner – vilket i sin tur bidrar till att öka tryggheten.
En arbetsgrupp, där bland annat de lokala byalagen ingår, kommer att fördela ett femtiotal skåp bland intresserade. Förutom att bistå med färg ska de även kunna bevilja "en liten slant" som arvode.
Sofielundsbon Lotte Forsfält har smyckat 14 elskåp med målningar. ”Det är viktigt att det är något som man trivs med att se under en lång tid”.Bild: Lars Brundin
En som redan innan fastnat för elskåp är Sofielundsbon Lotte Forsfält. Hon har använt en gammal klassisk teknik, trompe l'oeil (ungefär "lura ögat"). Idén kom ursprungligen från hennes granne Elvira Grandin som hade tröttnat på att titta på det gråa elskåpet utanför rutan.
När det första skåpet stod färdigt 2007 dröjde det inte länge innan det kom fler förfrågningar. Grannar har skramlat till färgen och bjudit på mat, fika och glada tillrop under arbetets gång. Hittills har fjorton elskåp i Sofielund blivit målade.
– Och alla har fått vara kvar! Det tycker jag är imponerande.
68-åriga Lotte Forsfält har målat elskåp sedan 2007. ”Jag har lärt känna många medan jag målat och kommer att fortsätta så länge jag lever”.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen