Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nygammalt graffitiavantgarde intog Lund

Avantgardistiska graffitimålare av det äldre slaget intog på tisdagseftermiddagen betongväggarna på Stenkrossens utearena.
Med lånade sprejbukar fyllde de det offentliga rummet med sin psykedeliskt inspirerande subkultur.

– Genom det här målandet har jag fått en helt annan syn på klottrande ungdomar. Jag kan förstå att de tycker det är kul. Samtidigt förstår nog inte ungdomarna att klottrandet på allmänna platser och husfasader är förenat med väldigt stora kostnader, sa Åke Emilsson, 71.
"Senast jag målade var med penna. Detta är något helt annat och mycket spännande", sa Åke Emilsson.
Tillsammans med ett 35-tal kamrater i SPF:s pensionärsorganisation intog han på tisdagseftermiddagen kulturhuset Stenkrossen på Kastanjegatan. Ihop med kaffe, spröda kakor och mängder av färgrika sprejbukar fördrev de eftermiddagen på ett sätt de aldrig tidigare varit med om.
– Det hade varit en jättefin idé om det skapats fler sådana här legala väggar där ungdomar, och äldre också för den delen, hade kunnat utveckla sina konstnärliga ådror när det gäller graffiti. Men det är inget billigt nöje, en burk går lös på 40-50 kronor, sa Åke Emilsson.
Gudrun Ingemanson återvänder gärna till Stenkrossen. "Jätteroligt", tyckte hon.
Bredvid honom är Gudrun Ingemansson i full gång med sprejburken.
– Jätteroligt! svarade hon på frågan om vad hon tycker om graffiti. Det ger mersmak. Jag kan knappt sluta. Hit kommer jag att komma fler gånger.
Bakom arrangemanget stod Studieförbundet Vuxenskolan i ett samarbete med Stenkrossen.
Kristina Hedlund och Lilly Falkenström tog bilder på sina graffitiverk.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen