Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KD vill skapa tre stora asylläger i Skåne

Kristdemokraterna vill att flyktingar som kommer till Skåne förs till tre stora asylläger i Malmö, Helsingborg och Trelleborg.
– Syftet är att snabba på processerna, säger KD-politikern Birgitta Södertun.

Tält som satts upp Revinge utanför Lund.Bild: Drago Prvulovic / TT
KD-ledaren Ebba Busch Thor föreslog på onsdagen att gränskontroller införs och att alla flyktingar hänvisas till särskilda transitzoner vid gränserna.
Det gäller även flyktingar som inte har tänkt söka asyl i Sverige.
– Det här gör vi för att vi måste snabba på processen och för att de människor som uppenbart inte har asylskäl snabbt ska kunna få det beskedet, sade Ebba Busch Thor på en presskonferens.
Hon gick inte närmare in på var och hur dessa transitzoner ska byggas upp. Men enligt Birgitta Södertun, partiets ledande regionpolitiker, ska de byggas upp alldeles i närheten av större gränsövergångar.
– De ska byggas i typ Trelleborg, i typ Malmö och i typ Helsingborg. Där ska vi på ett enda ställe samla myndighetsfunktioner och asylsökande, men också sjukvårdspersonal.
Enligt Birgitta Södertun är ett av huvudsyftena med förslaget att flyktingar utan asylskäl snabbare ska kunna avvisas till de länder som de kommit från, företrädesvis till Tyskland eller Danmark.
Det finns dock risk att asyllägren blir väldigt stora. Det kan ta tid för Migrationsverket att få besked från andra länder att de vill ta tillbaka flyktingarna.
– Låt mig säga så här. Idag sprider vi de asylsökande över hela landet, säger Birgitta Södertun.
– Om vi samlar dem på ett geografiskt mer begränsat område så kan vi få till en snabbare registrering, en snabbare beslutsprocess och snabbare avvisningar av dem som saknar asylskäl, säger hon.
Ska det även finnas polis vid lägren så att inte de asylsökande smiter?
– Så konkret kan jag inte svara. Men det måste ju vara ordning och reda så att vi får en bra struktur i flyktingmottagandet, säger Birgitta Södertun.
Enligt KD:s förslag ska transitzonerna byggas upp med en blandning av baracker, tält och fasta byggnader. Där ska finnas boenden för ett stort antal flyktingar "i den första fasen av asylutredningen".
Migrationsverket ska kunna låna in personal från andra myndigheter för att öka kapaciteten för asylutredarna.
Polisen föreslås få mer resurser. KD vill även återinföra beredskapspolisen, civilpliktiga poliser som kallas in när samhället drabbas av allvarliga störningar.
Ebba Busch Thor är i sitt förslag ense med moderatledaren Anna Kinberg Batra om kravet på att Sverige återinför gränskontroller.
Men det tänkta syftet skiljer sig åt.
Kristdemokraterna vill att gränskontrollerna ska leda till att flyktingar dirigeras till en asylutredning i olika transitläger.
Moderaterna vill att de leder till att flyktingar direktavvisas till första asylland inom EU.
Regeringen tror dock varken på gränskontroll eller asylläger.
– Att upprätta flyktingläger på tiotusentals människor utanför Malmö och Trelleborg är jag rätt skeptisk till, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Kristdemokraternas flyktingförslag

I KD:s migrationspaket finns sex huvudförslag:
Gränskontroller med "asylansökningsområden" nära de stora gränsövergångarna.
Rätt till anhöriginvandring bara för dem som asylsökande informerat om vid ankomsten.
Bättre åldersbedömning av ensamkommande barn.
Ansvaret för ensamkommande läggs på fler kommuner.
Kriskommission ska föreslå effektivare integration och bättre mottagande.
Ökat stöd till flyktingläger i Syriens närområde.
Gå till toppen