Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Kraven visar på okunskap”

– Gränskontroller kan aldrig fungera här kring Öresund, sägerMalmös förra kommunalråd Joakim Ollén (M).

Anna Kinberg Batras förslag möts av skepsis från Skånemoderater.Bild: TT
Innan regeringen under onsdagen fattade beslut om gränskontroller hade såväl Kristdemokraterna och Moderaterna betecknat gränskontroller som nödvändiga för att Sverige ska få styr på flyktinginvandringen.
Likväl har det bland ledande Skånemoderater funnits en utbredd skepsis till att alla resenärer på Öresundsbron och HH-färjorna ska behöva visa pass när de rör sig mellan Sverige och Danmark.
Av skeptikerna har några landat i åsikten att gränskontroller ändå behövs, andra i en fastare övertygelse om att passfriheten på Sundet borde bestå.
Sydsvenskan talade i går med flera personer om gränskontroller innan beskedet kom om att kontrollerna nu införs.
Joakim Ollén såg för sin del gränskontroller i Öresundsregionen som en helt omöjlig idé:
– Det finns ingen rimlig möjlighet att i en sammanlänkad Öresundsregion ha full kontroll av alla passager. Vi måste fundera över andra metoder, sade han.
Joakim Ollén berömde Torbjörn Tegnhammar, sin efterträdare som M-kommunalråd i Malmö, för att han varnat för det tåg- och flyktingkaos som kan bli följden av obligatoriska gränskontroller på Öresundsbron.
– Om inte vi här nere påminner om Öresundsperspektivet så gör ingen annan det heller. Det glöms lätt bort i Stockholm.
– Gränskontroller kan nog fungera i andra delar av Sverige, men inte här kring Öresund, sade Ollén.
Också regionrådet Pontus Lindberg (M) har varit oroad över att det kan bli problem i gränspendlingen över Öresund med gränskontroller.
– Men problem lär bara uppstå på vissa tider och avgångar. Jag tror inte det äventyrar integrationen kring Öresund, sade han.
Därför har han trott på tillfälliga gränskontroller.
– Vi måste vi vara medvetna om att vi befinner oss i en unik situation som saknar motstycke genom historien. Då måste vi tänka utanför de normala ramarna, sade Pontus Lindberg.
Enligt Olof Lavesson, M-riksdagsman från Malmö, kan man "inte utesluta att gränskontroller får allvarliga konsekvenser för dem som pendlar över Sundet".
– Samtidigt måste vi göra något åt en ohållbar flyktingsituation. Det räcker att gå ner till Malmö Central så inser var och en att det är omöjligt för Sverige att ha kvar en sådan här situation månad efter månad.
Enligt Peter Danielsson, M-kommunalråd i Helsingborg, lär gränskontroller inte skapa några större problem för dem som tar båten till och från Helsingör.
Peter Danielsson hänvisade till hur det var förr när det fanns både tull och passpolis vid HH-färjorna:
– Det fungerade alldeles utmärkt. De som kontrollerar lär sig exempelvis rätt snabbt vilka som pendlar.
– Det är klart att det blir vissa operativa utmaningar. Men det är ett exceptionellt allvarligt läge. Åtgärderna är tillfälliga, men det handlar om att ha kontrollen vid gränsen.
Gå till toppen