Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Sverige borde ta denna historiska möjlighet att bygga ut samhället."

Sveriges kris är djupare än den nuvarande flyktingkrisen. Vi borde ta den här chansen att bygga ut samhället och satsa framåt. Det menar fyra vänsterpartister i Malmö.

Sverige står inför stora utmaningar. Att satsa sig ur krisen genom att bygga ut samhället genom bland annat ökat bostadsbygge är rätt väg att gå, det menar fyra vänsterpartister på dagens Aktuella frågor.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vi ska väl känna oss hedrade när tidningen ett flertal gånger på kort tid (1, 4, 5 och 6/11) använder utrymme på ledarsidan för att mer eller mindre ohederligt kampanja mot Vänsterpartiet.
Vår tids djupa kris är tydlig. Den bostads- och arbetslöshetskris som vuxit fram genom en nyliberal ekonomisk chockdoktrin och politiska beslut med avregleringar, skattesänkarfest och privatiseringar har rivit upp stora sår i vårt välfärdssamhälle. Fattigdomen drabbar dem som redan har det sämst ställt, de som tvingas bo trångt, i andra hand eller på gatan. De som tvingas jobba med otrygga villkor och usla löner och de som inte har något arbete alls. Dessa kriser beror på kapitalismens systemkris och har funnits i vårt land och Malmö långt mycket längre än denna höst. Den saknar därför koppling till den ”flyktingkris” som nu kan adderas. En flyktingkris som har funnits i världen under många år och som nu har nått vårt lands gränser.
Vi i vänsterpartiet ser att allt fler väljer att hetsa mot, och förebåda, en kollaps som de menar kommer att bero på de flyktingar som nu söker sig till vårt land. Detta görs istället för att peka på de verkliga problemen, en ojämlik fördelning av resurser och en politisk oförmåga att investera landet ur dessa kriser.
Vi tror inte på en flyktinguppgörelse som lägger skulden för våra kriser på den som flyr. Lösningen är inte att införa tillfälliga uppehållstillstånd och en moderat arbetsmarknadspolitik som syftar till att skapa en låglönesektor utan kollektivavtal. Uppgörelsen är kritiserad inte bara av oss i Vänsterpartiet utan också av Rädda Barnen, Röda Korset och flera fackförbund.
Vi hävdar istället att det är möjligt att skapa ett samhälle där alla får plats och kan dela frukterna av våra gemensamma ansträngningar. Vid varje systemkris i historien kan samhället välja olika vägar. Historien har visat oss att det går att satsa sig ur kriser. Sverige borde ta denna historiska möjlighet att bygga ut samhället, något vi i vänsterpartiet menar är nödvändigt att göra oavsett. Men en sådan satsning kan bara göras genom investeringar där även de med mest resurser är med och bidrar.
Kostnaderna för det ökade mottagandet av människor på flykt är relativt låga sett till den svenska ekonomin. Inte minst jämfört med de borgerliga skattesänkningarna på 140 miljarder som införts och de jättevinster som de fyra storbankerna fortfarande levererar på närmare 100 miljarder om året. Det är idag dessutom nästan gratis att låna pengar till nödvändiga investeringar för att skapa arbeten, bygga bostäder, förbättra infrastrukturen och skapa en fungerande integration.
Detta är möjligt med Vänsterpartiets politik där vi överger den kvävande krona-för-krona doktrinen, där varje förslag på utgiftsökning alltid ska motsvaras av en utgiftsminskning eller skattehöjning, och istället höjer utgiftstaket – något som såväl LO som nationalekonomen Lars Calmfors nyligen krävt – och frigör nödvändiga resurser för samhällsinvesteringar. Till detta behövs att höginkomsttagare och nolltaxerande storföretag är med och betalar, och att hålen som gör att riskkapitalbolag kan plundra välfärden på tiotals miljarder i vinster täpps till.
Lokalt måste vi tackla den bostads- och arbetslöshetskris som råder i Malmö. Då kan vi inte skära ner välfärden med flera hundra miljoner, vilket Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill. Vi måste istället satsa så att vi kan bygga oss ur bostadskrisen, anställa fler i offentlig sektor och ta ansvar för våra barn i förskolan. Vår föreslagna skattehöjning i Malmö skulle kosta fyra kronor om dagen för den som tjänar 20 000 kronor i månaden, men ge över 350 miljoner kronor att bygga ut välfärden i Malmö med. Det är en politik som många Malmöbor både skulle tjäna på och stödja.
I grund och botten handlar det helt enkelt om vilket samhälle vi vill ha och att alla ska vara med och bidra, även de rikaste. Det finns ett val. Vi väljer vägen som bygger vårt land och vår stad starkare.
Daniel Sestrajcic (V)
ordförande och riksdagsledamot för Vänsterpartiet Malmö
Hanna Thomé (V)
oppositionsråd, Malmö
Hanna Gedin (V)
oppositionsråd, Malmö
Anders Skans (V)
gruppledare, Malmö
Gå till toppen