Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Husvagnar utanför den inhägnade Källby camping

När EU-migranterna flyttade in på Källby camping parkerades två husvagnar utanför den inhägnade campingen.

Källby camping.Bild: Patrick Persson
Lunds kommuns parkering AB kontrollerar parkeringsplatsen men kollar inte om någon övernattar där.
Läs också Nu ska camping för EU-migranter öppna
– Vi kan inte kontrollera om det bor någon där, säger Niclas Nilsson, vd på Lkpab.
Men enligt parkeringsbolagets regler är det inte tillåtet: "Man får lov att parkera med husbil och husvagn på våra parkeringsplatser, enligt parkeringsplatsens förutsättningar. Man får däremot inte använda parkeringsplatsen som camping, det vill säga man får inte spendera natten på parkeringsplatsen."
Läs också På torsdag töms parkeringen
En av de två husvagnarna utanför campingen är avställd, men det spelar ingen roll för parkeringsbolaget.
Niclas Nilsson bekräftar att fordon lappats den senaste veckan men vet inte om husvagnarna finns bland dem.
– Vi brukar hitta något fordon som inte har betalat varenda gång vi övervakar och då får de en kontrollavgift. Vi behandlar inte detta annorlunda än någon annan parkeringsplats. Vi har ett uppdrag av fastighetsägaren, i det här fallet kultur- och fritidsnämnden. Där finns en automat och det är skyltat. Det är kvartersmark, man får stå där så länge man betalar, säger Niclas Nilsson.
Parkeringsbolaget kräver 400 kronor i kontrollavgift av den som inte betalat. Det kan bli maximalt fem avgifter om fordonet inte flyttas.
Läs också SD överklagar Källby-camping
– Vi får inte sätta mer än fem lappar för samma förseelse. Sedan får vi tillsammans med markägaren i så fall gå in och begära en fordonsflytt.
På campingen erbjuds elva husvagnar till EU-migranter som flyttat från Flextrus parkeringsplats. Egna husvagnar är inte tillåtna och i synnerhet inte på parkeringen utanför.
Joakim Månsson Bengtsson från Hjälp tiggare i Lund känner till problemet.
Läs också Camping blev trygg plats för EU-migranter
– Det var tre husvagnar från början men en familj har åkt tillbaka till Ängelholm vad jag förstår. En annan familj är kvar. Socialförvaltningen var där under tisdagen och sa att husvagnen kan forslas bort. Vi fortsätter att försöka hjälpa dem men de får inte bo på campingen, säger han.
Joakim Månsson Bengtsson hade helst sett att campinggrindarna öppnats även för dem på parkeringen och gillar inte tanken på att de inte omfattas av campingerbjudandet.
– De får ta sig därifrån frivilligt eller att någon flyttar dem. Det är ingen önskvärd utveckling. Det är tråkigt för det hade kunnat undvikas med en större satsning på campingen, för den har fungerat över alla förväntningar.
Gå till toppen