Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmömusiker till insamlingsgala för flyktingar

För att samla in pengar till att kunna servera mat till flyktingar på grekiska Lesbos så arrangerar We Act Sweden en insamlingsgala i Malmö med artister som Moto Boy, Helena Josefsson och Brainpool.
I flyktingkatastrofens spår är det många som vill göra en insats. När Anna-Karin Persson i september drog igång Vi Agerar Malmö/Lund så gjorde hon det med inspiration av ”Vi gör vad vi kan” i Stockholm. Det tog inte lång tid förrän hon började samarbeta med organisationerna Alla kockar och Agera International.
I oktober var de nere vid gränsen mellan Kroatien och Serbien för att laga mat och dela ut kläder och nu har de flyttat fokus till grekiska Lesbos.
– Vi är ungefär 30 personer där nere nu, men det är folk från hela världen som jobbar med oss, säger Anna-Karin Persson.
Anna-Karin Persson, initiativtagare till We Act Sweden.
Men för att kunna servera mat till 10 000 personer varje dag i flera månader fram över så krävs såklart pengar. Därför föddes idén om en insamlingsgala i Malmö.
Den 9 december arrangeras ”We Act – Refugees Fundraising Event” på Amiralen i Malmö. På scen kommer Susanna Dzamic vara konferencier och artister som Brainpool, Moto Boy, Helena Josefsson & Kontur, Tingsek, Lena Frisk, Erik Nielsen, Grand Pee, Golden Kanine och kören Act of Grace att stå. Ytterligare två artister kommer att tillkomma.
– De kommer att framföra mellan 2–3 låtar var, säger Anna-Karin Persson.
Dessutom kommer den syriske regissören Saleh Jamal Aldeen att berätta om sin flykt och visa trailern till den film han gjort om flykten.
– Det kommer att bli det tyngsta momentet under kvällen, men det kändes viktigt att få in det också, säger Anna-Karin Persson.
Moto Boy.Bild: Lars Brundin
Tanken är att få företag som inte har hunnit boka sina julbord till sina anställda att förlägga dem till insamlingsgalan och samtidigt låta pengarna gå till en god sak. För alla biljettintäkter går direkt till arbetet på Lesbos. En stor del av arbetet inför handlar nu om att minimera kostnaderna, så de söker fortfarande sponsorer. Men artisterna ställer upp gratis och Amiralen skänker hyreskostnaden. Hotellrum, tryckkostnader och även mat har man fått sponsorer att bekosta. Sen finns också möjligheten att själv engagera sig.
– Vi behöver alltid folk nere på Lesbos. Och vi tänker ju långsiktigt, så även om man inte kan nu så måste man inte känna sig stressad. Vi kommer att behöva folk även efter jul, säger Anna-Karin Persson.
Själva grundkonceptet till galan har nu spridit sig och liknande insamlingsgalor under namnet ”Refugees Fundraising Event” kommer att arrangeras i Göteborg, Stockholm, Motala, Österrike och Kroatien.
Gå till toppen