Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

V kritiskt mot ökat lönegap

Löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrkesgrupper fortsätter att öka bland kommunens anställda. Det menar Vänsterpartiet. Att de övriga rödgrönrosa partierna sa nej till en satsning på jämställda löner var en av orsakerna till att koalitionen sprack.

I Lunds kommuns lönekartläggning anses park­arbetare och vårdbiträden ha likvärdiga arbeten.
Trots det har parkarbetaren mer i medellön och skillnaden mellan yrkesgrupperna har dessutom ökat, enligt siffror som arbetsgivarutskottets ordförande Mats Olsson (V) presenterade för kommunstyrelsen förra veckan.
Siffrorna visar att de manligt dominerade yrkesgrupperna generellt har högre medellön, och även att skillnaden ökat år för år.
– Om inte arbetsgivaren har ständig koll på detta och ständigt är beredd att lyfta de kvinnligt dominerade yrkena så kommer de att halka efter och det är precis det som har hänt de sista åren, säger Mats Olsson.
Varför blir det så?
– Trots allt snack om jämställdhet så ligger det något i strukturerna hos de flesta arbetsgivare att premiera traditionellt manligt dominerade arbetsuppgifter, säger han.
Vänsterpartiet krävde därför att en satsning på 10 miljoner kronor på jämställda löner skulle göras i budgeten för nästa år. Detta skulle vara ett första steg mot att utjämna skillnaderna. Men partiet fick inte ens stöd av de övriga rödgrönrosa partierna och det var en av orsakerna till att V valde att lägga ett eget budgetförslag.
– Jag är naturligtvis besviken på våra tre samarbetspartier Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ att de inte är beredda att gå vidare med detta, säger Mats Olsson.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) säger att han delar Mats Olssons bild av läget.
Han säger också att det ska genomföras en satsning på jämställda löner, men anser att kommunen måste dra lärdom av den tidigare satsning som de rödgröna partierna lanserade förra gången de styrde, 2002-2006. En anledning till att effekterna av den inte syns längre är att kommunen inte involverade de egna cheferna i arbetet med att sätta mer jämställda löner, menar Almgren.
– Nu har vi en analys från arbetsgivarutskottet som visar, svart på vitt, att klyftorna finns och har ökat. Nu får man utifrån den analysen räkna på hur mycket pengar vi ska lägga till och hur vi ser till att cheferna sätter jämställda löner. Det arbetet är inte framme än. Min bedömning är att vi kan ha det till budgeten 2017, säger han.

Några av Mats Olssons löneexempel

En parkarbetare (mansdominerat) hade 805 kronor mer i medellön än ett vårdbiträde (kvinnodominerat) år 2007. År 2014 hade skillnaden ökat till 2 442 kronor.
En renhållningsarbetare (mansdominerat) hade 742 kronor mer i medellön än en undersköterska (kvinnodominerat) år 2007. År 2014 hade skillnaden ökat till 3 032 kronor.
Gå till toppen