Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Välkänd rondell får inte heta Kämpa Malmö

Rondellen vid Folkets park döps inte till Kämpa Malmö.
Politikerna säger nej.

Nej, säger Malmös politiker. En rondell vid Folkets park får inte heta Kämpa Malmö-rondellen.Bild: Lars Brundin
De tycker inte om förslaget att rondellen i korsningen Kristianstadsgatan-Norra Parkgatan skulle döpas om till Kämpa Malmö-rondellen.
– Vi sätter inte namn på rondeller. Det har vi aldrig gjort och vid gör det inte nu heller, säger kommunalrådet Karolina Skog (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Det är tre förslagsställare som har drivit frågan via ett medborgarförslag till kommunen. Sedan graffititexten "Kämpa Malmö" har målats över ville de skapa ett mer varaktigt minne om ett kämpande Malmö efter ett mordförsök på Showan Shattak i närheten på internationella kvinnodagen i mars 2014.
"Vi vill minnas de fantastiska dagarna efteråt, då hela Malmö reste sig upp som en person mot homofobi, mot sexism och mot rasism", skrev förslagsställarna i sitt medborgarförslag.
Förslaget backades upp av stadsområdet Innerstadens ordförande Anders Nilsson (S), och ärendet skickades vidare till politikerna i stadsbyggnadsnämnden. Där blev det stopp.
Ska en rondell heta något är det gatunamn runt omkring som avgör vad korsningen ska heta. Dessutom, tillägger kommunen, måste namn sättas enligt god ortnamnssed i kulturmiljölagen. Det innebär bland annat att det i namnet inte får finnas ha uppmaningar i namnet, som ska vara hävdvunna.
Graffitiväggen vid Folkets Park är en av Malmös två lagliga graffitiväggar. Den andra, på P-huset Anna, är Sverige äldsta lagliga graffitivägg, invigd 1979.
På den ursprungliga graffitin i mars 2014 stod det "Kämpa Showan". Det ändrades efter några månader till ett "Kämpa Malmö". Sommaren 2015 målades allt över med reklam för en kulturfestival.
Gå till toppen