Dygnet runt

Så blir Malmös nya saluhall

Om ett år öppnar Malmö saluhall. Men hur kommer det egentligen att se ut? Dygnet Runt berättar vilka handlare och restauranger som är klara och vilka som ska tillkomma.
Malmö saluhall öppnar november 2016 och om du då kommer gående västerifrån på Neptunigatan, går förbi gymnasiet Procivitas och en av högskolebyggnaderna så kommer du att se saluhallens torg och ena ingång framför dig. Så här är saluhallen tänkt att vara uppbyggd:
1. Saluhallens torg.
– Ute på torget kommer Frukt- och grönsakshallen att ha försäljning och vi tänker oss att det kommer att uppstå intressanta marknadssituationer där, säger Martin Karyd, som tillsammans med systern Nina ligger bakom Malmö saluhall.
2. Frukt- och Grönsakshallen.
Frukt- och grönsaksgrossist som funnits i Malmö i cirka tre och ett halvt år och sålt till restauranger. Nu satsar de på att nå ut till allmänheten. Läs mer här.
– De kommer kanske komplettera med att få in lite av en lanthandel, så att saluhallen kan erbjuda hela matkassen, säger Martin Karyd.
3. Malmstens fisk
Fisk- och skaldjursrestaurangen från Lund öppnar nytt i Malmö. Det blir en fiskhandel med en mindre restaurang med sittplatser för runt 35 gäster. Läs mer här.
4. Salladsbar. 
Här har man långt gångna diskussioner med en salladsaktör. Det blir en ren takeaway-verksamhet, enligt Martin Karyd.
5. Bengtsons Ost
Ostbutiken i Lund startar Malmöverksamhet igen. På 90-talet stängde de sin ostbutik på Skomakaregatan där Osthuset idag ligger. De kommer i Malmö saluhall att sälja en helt ny linje med mejeriprodukter när det gäller mjölk, smör och yoghurt. Läs mer här.
6. Sex mindre försäljningsytor. 
På de sex mindre försäljningsytorna har förhandlingarna inte kommit lika långt. Här finns planer på tehandel och mycket mer.
– Det blir ingen varm beredning av mat på de här ytorna. Vi har pratat om praliner, desserttakeaway och har pratat med en aktör som planerar ett globalt mackprojekt som hämtar inspiration från hela världen, säger Martin Karyd.
7. Limhamns Kött & Vilt
Limhamnsbutiken startades 2011 av Stefan Färdig och Christoffer Bjermer som jobbat ihop i Lunds saluhall och ville öppna eget. De ska stå för köttutbudet i Malmö saluhall och kommer att ha en liten takeaway samt försäljning av lokalt kött, korvar, pastejer, salami och annat. Läs mer här. 
8. Två streetfoodrestauranger
En av de större enheterna är uppdelad i två och ska innehålla streetfoodaktörer.
– Vi har en mängd intressenter där, men är inte riktigt klara där. Men det är tänkt att vara streetfood, gärna med lite etniskt ursprung så att vi får in andra smaker, säger Martin Karyd.
9 och 10. S:t Jakobs stenugnsbageri.
Mattias Mårtensson öppnade sitt bageri på Klostergatan i Lund 2008 och har sedan dess öppnat en filial på Skvadronsgatan i Malmö. Nu blir det han som ska stå för bakandet i Malmö saluhall med bröd, bullar och kakor. Läs mer här.
11. Pop-up-restaurang
– Här har vi en yta som kommer att segla under Malmö saluhalls egna flagg. Det kan vara allt från en streetfoodaktör till en restaurang som gästspelar med någon utvald rätt, säger Martin Karyd.
Tanken är att pop-up-restaurangen ska vara en levande yta som byts ut med jämna mellanrum, kanske månads- eller kvartalsvis.
12. Takeawayrestaurang. 
– Här har vi långt gångna förhandlingar med en nischad restaurang med fokus på takeaway, säger Martin Karyd.
13. Koppi
Kaffebaren från Helsingborg har funnits sedan 2007 och utsågs 2013 till årets kaffebar av White Guide. Nu ska de stå för kaffet i Malmö saluhall. Läs mer här.
14. Eventuellt juicebar
Ännu lite oklart vad som kommer att ske här, men grundförslaget är en juicebar. Av byggskäl kan det inte vara någon varm tillagning av mat här.
15. Söderberg & Saras pizzarestaurang
Söderberg & Sara öppnar en ny pizzarestaurang under ännu okänt namn. Läs mer här.
16. Service- och toalettytor
Personalytor- och kundtoaletter samlas i den utskjutande delen av den nybyggda delen av saluhallen.
Malmö saluhall sedd utifrån.
Gå till toppen