Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vantar och mat på prislistan

På Kreativa Skåne-galan belönades allt från designade benimplantat till handskar där föräldrar och barn kan hålla varandra i handen.

Zeenath Hasan från Rude Food fick från Johanna Koljonen motta Region Skånes miljöpris 2015.Bild: Lars Brundin
På fredagen hölls den stora Kreativa Skåne-galan på Tangopalatset i Malmö.
En lång rad priser, stipendier och hedersutnämnanden delades ut.
– Vi ska hylla kreativa människor och utomordentliga insatser, sa Ilmar Reepalu (S), vice ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd.
– En bättre värld skapas av människor som tänker nytt.
Skånes arkitekturpris 2015 gick till Kim Utzon Arkitekter och Terroir samt byggherren Malmö stad för "urbana hängslen", den skulpturala utbyggnaden av det gamla hamnkontoret i Malmö för FN-skolan World Maritime University.
Jessica Ward fick Region Skånes designstipendium för nyutexaminerade designers. Detta för vanten two/one, där mamma eller pappa kan hålla sitt barn i handen.
– Inspiration kommer i konkreta problem: svårigheten att hålla sitt barn i handen med dubbla vantar som skiljer, säger Jessica Ward.
Bland etablerade designers gick priset till Staffan Dahlberg, som utvecklat unika, individanpassade benproteser.
Region Skånes miljöpris 2015 går till Rude Food, som gör cateringmat av livsmedel som annars skulle ha kastats.
– Min son inspirerade till det här. Jag tänkte på mat kopplat till generationer som kommer, sa Zeenath Hassan från Rude Food när hon tog emot prischecken på 111 250 kronor ur galans moderator Johanna Koljonens hand.
Klimatfestivalen i Malmö fick miljöstipendium, liksom läraren Karin Warlin på Allvar Gullstrandsgymnasiet i Lanskrona.
Region Skånes hederspris inom miljö gick till Thomas Augustsson, teknisk chef på fastighetsförvaltningen i Helsingborg.
Efter prisutdelningen med äppeljuice bjöds på ekologisk fika och seminarier innan mingel övergick i buffé på Tangopalatset.
Gå till toppen